Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Vyjmenovaná slova po P

Komentáře k článku: Vyjmenovaná slova po P

Defaultní ikona uživatele
Dagmar:

Dobrý den, Jano, Tvé články k vyjmenovaným slovům jsou výborné. Úžasné jsou příklady příbuzných slov, použití ve větě… Výborný je i článek týkající se chytáků u vyjmenovaných slov po B.
Prosím, nemohla jsem najít podobně zpracovaná vyjmenovaná slova po V, máš je také? Moc by mi to pomohlo, pro syna.


Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den, jsem moc ráda, že se Vám články o vyjmenovaných slovech líbí. Vyjmenovaná slova po V se tu určitě brzy objeví, jen co budou dokresleny všechny obrázky :)


Defaultní ikona uživatele
illa:

pyžamo a pyrotechnik

Dobrý den, nevíte prosím, od jakého vyjmenovaného slova je „pyrotechnik“, a pyžamo děkuji Ila


Jana Skřivánková:

Re: pyžamo a pyrotechnik

Dobrý den,
od žádného. Jedná se o slova cizího původu, která čeština přejala zároveň i s jejich pravopisem. Konkrétně slovo pyrotechnik je tvořeno částí technik a pyro-, která znamená související s ohněm a pohází z řeckého slova pyr (nad y musí být vodorovná čárka). Pyžamo se k nám dostalo hned přes několik jazyků, mj. i přes anglické pyjamas = noční domácí oblek.


Defaultní ikona uživatele
bart:

hustost

tento program je nejlepší :-D 8-)


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Jak mám odůvodněnívodnit slovo py/ižamo


Jana Skřivánková:

Ve slově pyžamo píšeme tvrdé Y.

Nepatří sice mezi vyjmenovaná slova, ale přejali jsme ho z jiného jazyka a v tom případě se zachovává často původní pravopis slova. Do vyjmenovaných slov ale řadíme především slova domácí, která jsme odnikud nepřejali, proto v nich slovo pyžamo nenajdeme. Občas se ale můžeme setkat se slovy, která mezi vyjmenovanými nejsou, ale píšeme v nich tvrdé Y. Podobně například ve slově pyramida píšeme také tvrdé Y.


Defaultní ikona uživatele
Jano tenhle program je nejlepší.:

Defaultní ikona uživatele
mamba:

Chtěla bych se zeptat, proč nikde nenajdu slovo Chropyně.


Jana Skřivánková:

Dobrý den,

protože zeměpisné a osobní názvy (tedy jména lidí, měst, vesnic nebo třeba i řek a hor) jsou do vyjmenovaných slov řazena výběrově. Je jich totiž opravdu velké množství a ne se všemi názvy se děti běžně setkávají. Hodně záleží třeba na tom, kde člověk bydlí a jaké názvy se v jeho okolí vyskytují. Tomu často učitelé přizpůsobí výuku a tato slova zmíní. Všechny tyto názvy ale v přehledu být nemohou, jeho délka by znemožňovala dobré zapamatování.

Podobně se často ve vyjmenovaných slovech neučí například slovo vyza nebo cavyky, prototože se s nimi často nesetkáváme. Slov, ve kterých píšeme tvrdé Y, je mnohem více než těch, která jsou uvedena v řadě vyjmenovaných slov.


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:
(rac)TTT

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.