Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Pravidla pro správné tvoření vět

Defaultní ikona uživatele
tataji:

Ještě mám dotaz na to, zda existují pravidla na správné tvoření vět. Děkuji.


Jana Skřivánková:

Čeština má na rozdíl třeba od angličtiny poměrně proměnlivý slovosled. Český slovosled ale rozhodně nemůžeme považovat za volný, to znamená, že i pro vytvoření vět v češtině existují různá pravidla.

Pokud bychom se podívali na slovosled jako na něco, co má vést k lepší srozumitelnosti textu, je důležité si především uvědomit, že části věty, které spolu souvisejí, by měli být v co nejtěsnější blízkosti. Například předložku píšeme před podstatným jménem, ke kterému patří. Maximálně mezi předložku a jméno můžeme vložit přídavné jméno nebo zájmeno.

Podobné pravidlo platí i pro přívlastky. Shodný přívlastek většinou stojí před jménem (naše kočka, hezký obrázek, Jiráskův sad), neshodný přívlastek zase za jménem (střecha domu, kniha básní). Pokud bychom chtěli ale říct, že střecha je od našeho domu, napíšeme střecha našeho domu, protože slovo naše rozvíjí slovo dům. Nemůžeme například napsat naše střecha domu.

Pravidlo o blízkosti je důležité také u složitějších souvětí. Někdy nedodržení tohoto pravidla může vést k špatnému pochopení textu, protože blízko u sebe stojí slova, která tam nemají co dělat. Například věta Rusové slavili konec války s Klausem chybným slovosledem mate čtenáře. Vypadá to, že válka byla vedena s Klausem, nikoli že se s ním oslavoval konec války. Správně by tedy věta měla znít Rusové s Klausem slavili konec války. Podobně spojení vět Na Tachnovsku zničil deset hektarů lesa požár, který zřejmě zavinil neopatrný houbař. Hasičům se ho podařilo zlikvidovat až po dvou hodinách.

Pravidel pros správný slovosled je nepřeberné množství a všechna by vydala na pěkně dlouhý článek. Slovosled řeší například správné umístění zvratných zájmen se, si, příklonek mi, bych, sem a podobně. Dále umístění větných členů, rytmus věty a pod. Mnoho z těchto pravidel dodržujeme tak nějak intuitivně, na některé si musíme dávat pozor.

O slovosledu pojednává například Příruční mluvnice češtiny, v lehčím duchu (ale velmi zajímavě) zase kniha Dech, duch a duše češtiny.

Pokud by Vás zajímala nějaká konkrétní oblast slovosledu, pokusím se poradit, ale pojmout slovosled jako takový v diskuzním příspěvku je de facto nemožné-


Defaultní ikona uživatele
hfg:

hghf


Defaultní ikona uživatele
:):

Ahojte, jsem cizinka a neumím moc dobře česky. Chtěla bych se zeptat jestli tam existuje nějaké pravidlo, které můžeme použivat na slovosled. Pro mně je težké zjistit kde se májí nacházet ve větě například zájmena, kde je místo slovesa být. děkuji za odpověď

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.