Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Vyjmenovaná slova po V

Komentáře k článku: Vyjmenovaná slova po V

Defaultní ikona uživatele
Onn:

pokud tomu teda dobře rozumím tak vy se používá u množného čísla teda třeba když hovořím k nějaké skupině kde je více lidí.
A vi se použivá když mluvím jen k jedné osobě a vykám ji?
Nebo jak to teda je?
Taky by mě ještě zajímalo jak poznám že se jedná o přeponu vy,vý jelikož někde je to jasné ale někde to nedává smysl. :?


Jana Skřivánková:

Re:

Kdepak. Na psaní tvrdého Y nemá vůbec vliv to, jestli mluvíme k více lidem nebo jestli vykáme pouze osobě jedné. V obou případech se píše tvrdé Y.

S tím poznáváním předpon je to občas poměrně těžké, to máte pravdu. Vždy zkuste to vy/vi od slova odtrhnout a pokud dává slovo pořád smysl, tak se jedná opravdu o předponu vy/vý – např. Vyhrát – po odtržení je slovo hrát a to normálně existuje. Někdy také pomáhá si v duchu zkusit to vi/vy nahradit něčím jiným, např. vytáhnout můžeme nahradit zatáhnout, utáhnout apod. Jde tedy opět o předponu vy.

Je potřeba si také dát pozor na to, co vlastně slovo znamená. Např. slova vysel a visel znějí úplně stejně, ale každé znamená něco jiného, a proto se také každé píše jinak. Ve větě Vysel obilí se jedná o předponu vy, protože můžete říct, že to obilí také zasel. Visel s měkkým I pak znammená, že někdo na něčem visí, např. Na šňůře viselo prádlo. Tady se o předponu vy nejedná.

U některých slov nám ale nedává tvar bez VY smysl, přesto ve slově píšeme tvrdé Y. Například slovo výtěžek. Slovo těžek nám nic neříká, ale musíme si uvědomit, jak slovo vlastně vzniklo. Máme tu nějaké slovo těžit, z něj utvoříme předponou vy- sloveso vytěžit a z tohoto slovesa pak vzniklo i podstatné jméno výtěžek. Proto je dobré se v rychlosti také zamyslet nad těmito souvislostmi.

Zní to sice poměrně složitě, ale nenechte se tím odradit. Za čas se Vám to více či méně zautomatizuje a nebude to tak těžké :) V nejbližší době sem také zkusím dát na toto téma přímo článek, kde bude více příkladových slov.


Defaultní ikona uživatele
Onn:

Re: Re:

Aha. Děkuji za rady.

Jen s tím vy/vi nevím jak to je. Tam asi pravděpodobně varianta s vi ani neexistuje jako u my/mi a používá se jen vy (teda pokuď nepočítám že někdo něco ví to už je něco jiného)


Jana Skřivánková:

Re: Re: Re:

Přesně tak. Varianta VI s měkkým I neexistuje, zájmeno vy se píše vždycky s tvrdým Y.


Defaultní ikona uživatele
Jana Uhráková:

:-) Tak tady to je dobrý … :-)


Defaultní ikona uživatele
Jana Uhráková:

Zvláštní taky jsem nikdy neslyšela o slovu (Vyza) Nebot jsem slyšela ale nenapadlo mně co to je a určitě by mně nenapadla ryba .. :? 8-) velice divné …


Defaultní ikona uživatele
Akva:

Dobré stránky, jen by asi mělo být někde uvedeno, že existují tzv. školní řady vyjmenovaných slov, kde se slova jako vyza, cavyky, kavyl neuvádí, ale najdeme je v pravidlech:-)


Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý nápad. Problém je v tom, že ani ta školní řada není na všech školách stejná. Ale máte pravdu, že by bylo dobré odlišit ta slova, která se učí jako základní, a slova, která se učí až později. Zkusím něco vymyslet :)


Defaultní ikona uživatele
Věra:

Vyjmenovaná slova s měkkým i po V (pomůcka)

Já ho viděl, na stromě visel, a on mě vinil, že jsem stromem viklal.


Defaultní ikona uživatele
jaris:

Re: Vyjmenovaná slova s měkkým i po V (pomůcka)

taky jsem něco podobného znala. Dost dobrá pomůcka. Něco jako: zkoušel ze zpěvu a ztratil hlas


Defaultní ikona uživatele
Adamelo:

Pravda

Ano na zakladce se vetsinou cavyky a dalsi veci nevyucuji , ted jsem na stredni a chcou po me vse takze si to tady hledam :))


Defaultní ikona uživatele
Lucka:

vykat

Dobrý den,
potřebovala bych vědět, jaký je kořen slovesa vykat. Nějak to nemůžu dát dohromady. Děkuji Lucka


Jana Skřivánková:

Re: vykat

Dobrý den,
kořenem slovea vykat by mělo podle mne být vy.


Defaultní ikona uživatele
tomas:

děkuji že ste to udělala moc mi to pomohlo do českého jazyka!


Defaultní ikona uživatele
tony:

díkys pomohlo mi ti

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.