Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Kdy je slovo rád přídavným jménem a kdy příslovcem?

Defaultní ikona uživatele
Pavla:

Dobrý den, ráda bych věděla, jak je to s přídavným jménem rád. Jedná se o příd. jméno jmenné, ale ve slovníku spis. češtiny jsem se dočetla, že se užívá v platnosti příslovce. Tak mne zajímá, jestli tento tvar může být použit jako příslovce nebo se myslí jako příslovce pouze ve stupňovaném tvaru raději, nejraději?Děkuji za odpověď.


Jana Skřivánková:

Dobrý den,

bohužel příručky se o tomto použití více nerozepisují, osobně si však myslím, že slovo rád bude bráno jako příslovce ve větách typu Rád bych ti pomohl, rád tě vidím apod. Naproti tomu klasickým příkladem použití slova rád jako přídavného jméno je věta Jsem rád, že… (tě vidím, že ti mohu pomoci atd.). U tvarů druhého a třetí stupně tomu je podobně: Mám raději knihy se šťastným koncem (přídavné jméno), raději bych tam nechodil (příslovce), nejraději mám ovocné knedlík (přídavné jméno), nejraději bych ho už v životě neviděl (příslovce).


Jana Skřivánková:

Dotaz byl přesunut do samostatného vlákna, protože nesouvisel s tématem původní diskuze.


Defaultní ikona uživatele
Julie:

Je správné použití slova rád ve větě V tu chvíli bych byl rád za cokoli? Neměla by věta spíš znít V tu chvíli bych byl vděčný za cokoli? Jde mi správnost spojení rád za.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.