Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Konkretizující přístavek - adresa?

Defaultní ikona uživatele
Martin:

Dobrý den, je správné za adresou v textu psát čárku? Jedná se o konkretizující přístavek jako např. právní forma – a. s. Např.: „Na adrese Nerudova 11, 110 00 Praha, se koná výstava.“ Děkuji.


Jana Skřivánková:

Dobrý den,

řekla bych, že v tomto případě se o žádný přístavek nejedná, adresa je nezbytnou součástí věty, určitě ji nelze vynechat. Nevím, z jakého textu věta pochází, ale tipuji to na nějaký text (pozvánka, novinový článek, úřední dokument), ve kterém hraje roli i přesné určení místa, kde se výstava koná. Jinak bychom napsali, že se výstava koná v Nerudově ulici v Praze a nevypisovali ji v tomto formátu. Z toho důvodu určitě adresu nelze brát jako přístavek, který lze z věty vynechat, aniž by se její význam změnil. Adresu jako takovou bych tedy určitě čárkou neoddělovala a zvýrazněnou čárku nepsala.


Defaultní ikona uživatele
Martin:

Děkuji za vysvětlení, mám dojem, že jsem kdysi někde četl, že je potřeba oddělit čárkou, ale teď to nikde nemohu najít. Píši denně desítky e-mailů, tak to chci mít správně :)


Jana Skřivánková:

Není vůbec zač, pokud budete řešit ještě nějaké dilema, určitě zase napište:) K tomu oddělování adresy čárkou… k oddělení dochází pouze mezi jednotlivými adresními údaji, pokud píšeme adresu takto na jednom řádku a ne pod sebou. Oddělujeme tak, jak to máte napsáno, tedy ulice a číslo popisné, PSČ a město. Mezi PSČ a městem ale čárku už není.


Defaultní ikona uživatele
Ája:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak správně oddělit údaje čárkou ve větě: dne 8.5.2015 v Brně na ulici Hlinky 5 v kavárně Kafíčko odcizila Marie Omáčková krabici s kávou značky Jihlavanka. Záměrně jsem nepsala čárku nikde, protože zhruba podobný text se nám objevil doma a my se dohádali, kam správně patří. Děkuji za radu.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.