Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Čárky ve větě pro cizince/ děti

Defaultní ikona uživatele
Saša:

Dobrý večer, ráda bych se zeptala, jestli vás nenapadá nějaká šikovná pomůcka, jak vysvětlit dětem, kdy se v jednoduchých složených větách dělají čárky. Nejedná se mi o žádnou pokročilou gramatiku, jsme v základech a přemýšlím, že bych dětem udělala nějakou infografiku, kterou by si zapamatovaly, že před „ale, když, který, kde, co …“ se dělá vždy čárka atp. Existuje nějaká šikovná pomůcka nebo příběh, trik, říkanka …?

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

na psaní čárek existují různé mnemotechnické pomůcky, ale žádná z nich, alespoň pokud vím, není příliš obsáhlá, vždy se týká nějakého konkrétního případu (například před že a aby dělají čárku i staré báby). Pro základní povědomí o psaní čárek bych doporučovala spíše nějaký přehled s hlavními pravidly.

Obecně jsem osobně spíše proti různým zjednodušováním, že před něčím se čáka píše a před něčím ne, myslím, že je lepší zapamatovat si hlavní principy a těmi se pak řídit (například Čárkou oddělujeme vedlejší větu od hlavní věty). Konkrétně u psaní čárek je hodně důležité řídit se vztahy mezi jednotlivými větnými členy či větami a je potřeba vědět, proč se čárka nepíše / píše, než před jakým slovem ano a před jakým ne. I když u některých spojovacích výrazů to lze takto říci, ale vždy je důležité zmínit, že tomu tak je kvůli oddělení jedné věty od druhé.

Docela hezký přehled jsem našla na http://www.elsnerova.cz/…m-carek.html, zkuste d něj mrknout, třeba Vás inspiruje. Nebo pokud máte po ruce knihovnu, stručný přehled nabízí také kniha Znáš pojmy z mluvnice češtiny? od J. Pavlovské.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.