Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Čárka před a v jiném než slučovacím poměru - jak poznám?

Defaultní ikona uživatele
Julinka3D:

Dobrý den, možem sa spýtat na pravidla písania čiarky pred „a“ ?? Viem, že sa píše tam, kde nie je vo význame slučovacím, ale nikdy neviem, kedy je to význam slučovací, resp. nikdy to dobre neodhadnem :D neexistuje nejaka pomocka, pravidlo, nejaka dobra rada ? dakujem


Jana Skřivánková:

Dobrý den,

žádná osvědčená pomůcka mě bohužel nenapadá, důležité je si vždycky uvědomit, jaký vztah k sobě jednotlivé věty mají.

  1. poměr vylučovací

věty se navzájem vylučují, nemohou platit obě dvě najednou, pomoci si můžeme tím, že spojku a nahradíme spojkou ale například: Snažil se, a neuspěl (lze převést na Snažil se, ale neuspěl), Křídla nemají, a přece létají (křídla nemají, ale přece létají – první věta vylučuje druhou)

  1. poměr stupňovací

druhá věta stupňuje první větu, nejen že se stala věta A, ale k tomu ještě navíc věta B například: Už se stmívalo, a dokonce začalo pršet (nejen že se stmívalo, ale ještě se k tomu přidal déšť)

  1. důsledkový

u tohoto poměru nejvíce napoví spojení spojky a s dalším slovem, často a tak, a proto, a tedy, a tudíž apod. například: Venku pršelo, a proto jsme si vzali deštník.

  1. poměr vysvětlovací

v něm je spojka a spojena s to, taková věta přináší nějaké další informace k první větě například: Odpovězte nám co nejrychleji, a to písemně.


Defaultní ikona uživatele
Julinka3D:

Dakujem :).. môžem sa ešte opýtať, prečo je „dlouhý, hubený komisař“ ? … neni to náhodou prívlastek postupne rozvíjející?


Jana Skřivánková:

Osobně bych čárku nepsala ze stejného důvodu, jaký jste uvedla. Podle mne jde také spíše o postupně rozvíjející přívlastek.


Jana Skřivánková:

Diskuze byla přesunuta do samostatného vlákna, protože nesouvisela s původním tématem.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.