Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Čárka před "a pokud", "a až"

Defaultní ikona uživatele
mitula:

Dobrý den,

snažím se zdokonalit v psaní čárek, už je myslím ovládám obstojně, nicméně stálo trochu váhám ve složitějších souvětích. Mé kamarádce se má narodit miminko a já bych ji chtěl poslat nějaké sladkosti, včetně dopisu, proto prosím o rozlousknutí těchto vět. Úvodem bych ještě poznamenal, že vím, že k poznání, kde má být čárka, často pomohou podřadící spojky, případně věta vložená. Vím, jak je to s „nebo“, „než“, „jako“. Vím, že čárka se před „a“ píše, pokud je poměr jiný než slučovací, nicméně, jak se orientovat v tomto:

1. „Ještě nevím, jak to udělám – asi zkusím využít Davida a pokud bude svolný, poprosím ho…“ – bude před „a“ čárka?

2)* „Tak se opatrujte, užívejte si to, a až to bude možný, dorazte“* – tady čárku před „a“ mám. Je to špatně?

Chybí mi totiž cit pro rozpoznávání – u „nebo“ vím, že pokud je to je výčet možností, čárka tam nebude, po „jako“, „než“ musí následovat přísudek, aby tam čárka byla.

Ale věta: „Byla bych vážně nerada, kdyby se z přemíry hraní počítačových her stal z tebe závislák“ – tady před „stal“ čárka asi nebude. Ale proč? Jak to poznat?

Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Martin

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.