Gramatické jevy
Milan1236000:
Dobrý den,
mám pár dotazů ohledně gramatiky.
- Píše se výzo nebo vízo (= vysvědčení)? Je to hovorový výraz, ve slovníku jsem ho nenašel.
- Proč se píše trestní právo í (= vzor jarní?), zatímco trestný čin ý (= vzor mladý?)?
- Příslovečné určení způsobu podstatného jména starosta je starostovsky nebo starostecky? (např. v kontextu: „Vypadám takhle víc starostecky/starostovsky?“)
- Je nějaký rozdíl mezi slovy písečná pláž a písčitá pláž?
- zrušit = zničit? Mnohokrát ve filmech zaslechnu slovo zrušit ve významu zničit a vždy mě to rozesměje. Nicméně jsem se musel podívat do slovníku a našel jsem tam: „† zbořit, zničit“. Chápu to tedy správně tak, že ten kříž znamená, že tento význam je již zaniklý?
- Proč není gramaticky správně přídavné jméno vytisklý? Pořád mi kontrola gramatiky napovídá, že správný tvar je vytisknutý, ale proč nejde tvar vytisklý, když minulý čas tohoto slovesa je vytiskl?
- Jak si odůvodnit pravopis slova večera v přísloví „Ráno (je) moudřejší večera“? Spíše bych to viděl na „Ráno to moudřejší než večer.“, ale pořád mi to tak nějak nesedí…
- Jakého rodu je jídlo „ratatouille“? Všechny 3 tam totiž celkem sedí dobře. Je to jedno?
- Když chci ve větě: „Před 200 000 lety …“ napsat číslovku slovy, tyto všechny varianty jsou správně? „dvěstětisíci“, „dvěmastytisíci“, „dvěma sty tisíci“
- Občas v televizi (např. Akta X 09×01) slyším říkat „dvacet jedna hodina“, nemělo by to být „dvacet jedna hodin“?
- Citoslovce(?) „ty jo“ je správně zvlášť nebo dohromady – „tyjo“?
- Jaký je rozdíl mezi jablečný a jablkový a dalšími podobnými slovy?
Děkuji.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.