Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Gramatické jevy

Milan1236000:

Dobrý den,

mám pár dotazů ohledně gramatiky.

1. Píše se výzo nebo vízo (= vysvědčení)? Je to hovorový výraz, ve slovníku jsem ho nenašel.
  2. Proč se píše trestní právo í (= vzor jarní?), zatímco trestný čin ý (= vzor mladý?)?
  3. Příslovečné určení způsobu podstatného jména starosta je starostovsky nebo starostecky? (např. v kontextu: „Vypadám takhle víc starostecky/sta­rostovsky?“)
  4. Je nějaký rozdíl mezi slovy písečná pláž a písčitá pláž?
  5. zrušit = zničit? Mnohokrát ve filmech zaslechnu slovo zrušit ve významu zničit a vždy mě to rozesměje. Nicméně jsem se musel podívat do slovníku a našel jsem tam: „† zbořit, zničit“. Chápu to tedy správně tak, že ten kříž znamená, že tento význam je již zaniklý?
  6. Proč není gramaticky správně přídavné jméno vytisklý? Pořád mi kontrola gramatiky napovídá, že správný tvar je vytisknutý, ale proč nejde tvar vytisklý, když minulý čas tohoto slovesa je vytiskl?
  7. Jak si odůvodnit pravopis slova večera v přísloví „Ráno (je) moudřejší večera“? Spíše bych to viděl na „Ráno to moudřejší než večer.“, ale pořád mi to tak nějak nesedí…
  8. Jakého rodu je jídlo „ratatouille“? Všechny 3 tam totiž celkem sedí dobře. Je to jedno?
  9. Když chci ve větě: „Před 200 000 lety …“ napsat číslovku slovy, tyto všechny varianty jsou správně? „dvěstětisíci“, „dvěmastytisíci“, „dvěma sty tisíci“
  10. Občas v televizi (např. Akta X 09×01) slyším říkat „dvacet jedna hodina“, nemělo by to být „dvacet jedna hodin“?
  11. Citoslovce(?) „ty jo“ je správně zvlášť nebo dohromady – „tyjo“?
  12. Jaký je rozdíl mezi jablečný a jablkový a dalšími podobnými slovy?

Děkuji.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.