Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Vzory podstatných jmen: Hra Černý Petr k vytisknutí

Vydáno dne 20.12.2016 od Jana Skřivánková

Nabízíme tipy na zajímavé karetní hry, kterými si mohou děti snadno procvičit určování vzorů u podstatných jmen. Navíc si mohou správnost svého řešení zkontrolovat zcela samy. V článku najdete odkaz na stažení herních karet zcela zdarma.

Černý Petr mezi vzory podstatných jmen

Jak s kartami pracovat

Stačí si stáhnout soubor a celý ho vytisknout. Jednotlivé karty rozstříhejte a v ideálním případě zalaminujte. Pokud nemáte laminovačku k dispozici, doporučuji vše vytisknout na čtvrtku, případně karty nalepit na tvrdý papír, aby děti neviděly, co je na druhé straně papíru. A teď už si stačí jen vybrat některou z her, které můžete s kartami hrát.

Klasický Černý Petr

Tato jednoduchá aktivita je založena na principech známé karetní hry Černý Petr, ve které prohrává ten, komu zbude v ruce lichá karta – Černý Petr. Kartičky lze využít ke klasické hře, všechny karty se rozdají mezi 2 – 3 hráče. Žáci vyberou libovolným způsobem hráče, který bude hrát jako první.

Každý žák si vždy losuje kartu od hráče sedícího vlevo od něj. Pokud najde mezi svými kartami dvě, které tvoří dvojici, odloží obě karty stranou. Dvojici tvoří vždy podstatné jméno a vzor, podle kterého dané jméno skloňujeme (například sklenice – růže, předseda – fotbalista). Hráči se postupně střídají v tahání karet. Po vyložení všech dvojic zbude jednomu z nich karta se vzorem, který k sobě nemá žádné slovo do dvojice – tzv. Černý Petr.

Odhal Černého Petra

Děti ve dvojicích nebo trojicích přiřazují jednotlivá slova ke vzorům a zároveň hledají Černého Petra – kartu, která nemá k sobě do páru jinou kartu.

Lze soutěži i na čas, záleží na tom, jak moc jsou žáci v určování vzorů zběhlí.

Pexeso

Jednotlivé sady lze přeměnit také na Pexeso. Hrajeme tak, jak jsme zvyklí, hra je pouze ztížena tím, že zpočátku netušíme, která karta je lichá a zůstane nám na konec. Žáci si mohou své tipy v průběhu hry zapisovat například na papír nebo mazací tabulku. Lze omezit počet samotných tipů například na dva.

Kontrola

Kouzlo těchto karet spočívá v tom, že nabízejí žákům možnost samostatné kontroly. Každá sada totiž obsahuje kartičku se správným řešení, podle které si mohou skupiny zkontrolovat správnost své odpovědi. Na kartičce není uveden pouze Černý Petr, ale řešení celé sady karet (ke každému vzoru je vypsáno konkrétní slovo, které mělo být přiřazeno).

Co sada obsahuje

Soubor, který je volně ke stažení, obsahuje karty se všemi vzory podstatných jmen. Abyste mohli aktivitu s dětmi používat opakovaně, máte k dispozici celkem 6 sad slov, která se ke vzorům přiřazují. Jednotlivé sady jsou rozlišeny jednoduchými symboly. Každá sada obsahuje také kartičku se správným řešením pro snadnou kontrolu.

Zdarma stáhnout hru Černý Petr se vzory podstatných jmen


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: