Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Shoda podmětu s přísudkem

Komentáře k článku: Shoda přísudku s podmětem

brain:

Koni x koně

Jak je to se shodou v těchto dvou případech? Pravidla se totiž čas od času mění.
Díky


Pilda:

Super

Moc hezký a přehledný článek. Rád jsem si to zase oživil, děkuji.


Jana Skřivánková:

Re: Koni x koně

Pravidla českého pravopisu uvádějí pouze jeden tvar 1. pádu čísla množného a to koně. Pokud jde o shodu v přísudku, tak má tento tvar sice v tomto pádu koncovku neživotnou, ale vliv na shodu s přísudkem to nemá. Píše se tedy Koně utíkali, klusali apod. Stejně je tomu např. u slova rodiče (podle stroje) a lidičky (podle hrady). Ke kolísání životnosti zde tedy nedochází. Ta se týká slov jako ledoborec, slanček a ukazatel.


brain:

Re: Re: Koni x koně

Díky za odpověď.
Z toho vyplývá, že bych měla správně říct:
„NAŠE KONĚ jsou ve stáji.“
a věta:
„NAŠI KONI jsou ve stáji.“
by byla jednoznačně špatně?


Jana Skřivánková:

Re: Re: Re: Koni x koně

Ano, správně je pouze ta první věta.


lensy:

Moc Vám děkuji za Vaši práci. Určitě se stanu pravidelným čtenářem Vašich stránek. Jen bych uvítala, kdybych si mohla nějak označit už přečtené články.Ještě jednou díky a mnoho úspěchů.


Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den, moc nás těší Váš zájem. Tuto funkci zatím nepřipravujeme, ale nevylučuju, že se s ní tady někdy v budoucnu setkáte.


misakh:

Poděkování

Díky moc za bezvadný článek, stručně, jasně vysvětleno, se spoustou příkladů. Pro tot jsem fanouškem Helpforenglish a budu i vaším :) Držím palce ať je i nadále energie a chuť!


Defaultní ikona uživatele
Pavla M.:

Re: Re: Re: Re: Koni x koně

Ale správně je i NAŠI KONĚ, nemýlím-li se.


Defaultní ikona uživatele
David:

Rod mužský životný

Mezi životná se počítají např. také nebožtíci, sněhuláci apod.....co si představit pod apod. jde o vyjímku a je tedy nějak přesně definována?


Jana Skřivánková:

Re: Rod mužský životný

Přesný seznam slov asi nelze jednoznačně sestavit. Navíc si nemyslím, že by byl nepostradatelný – životnost podstatného jména můžeme určit podle různých kritérií (něco málo je o tom v tomto článku, více bude v připravovaném seriálu o podstatných jménech). Pod tím apod. si můžete představit nespočet slov, jako první mě napadjí třeba slova ledoborci, ukazatelé , umrlci. Některé případy naleznete v článku Ledoborce, slanečci a další.


Defaultní ikona uživatele
KgvaK:

Co znaméná to:
Při shodě podmětu s přísudkem se lze v mnohých případech řídit podle koncovky a podmětu.......

To znamená že mužou nastat i případy kdy to použít nelze?
No ja to totiž tak používám vždy.

Přeci je nemožné při psaní textu ještě pul hodiny přemýšlet nad tím v jakém je pods.jm. rodu, zda je životné nebo neživotné, v jakém čisle atd.atd.


Jana Skřivánková:

Re:

Ano, přesně tak. Ne vždy se člověk může spoléhat na toto pravidlo, proto jsem napsala v mnohých případech. Jako příklad mě napadají např. podměty děti, oči, uši, které sice mají koncovku -I, ale v přísudku musíme napsat koncovku -Y. To samé platí u slova my a vy, kde je zase koncovka -Y, ale v přísudku se většinou píše koncovka -I, např. Vy jste tam nebyli. Pokud nemáme kontext z předešlé věty, ze které bychom věděli, že si pod zájmenem vy máme představit ženy, píšeme v přísudku měkké I. Pokud bychom se řídili zmiňovaným pravidlem, udělali bychom v těchto větách chyby.


Pilda:

prachy

Prosim vás a jak je to s podstatnými jmény co jsou pouze v množném čísle? Myslím třeba slovo PRACHY, to podle mě jednotné číslo nemá. Děkuji.


Jana Skřivánková:

Re: Re: Re: Re: Koni x koně

To Pavla M.
Tady ale nešlo o tvar zájeme naši. Bavili jsme se o podstatném jménu koně.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.