Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Pro Novákovy, nebo pro Novákovi?

Vydáno dne 26.02.2015 od Jana Skřivánková

Napíšeme na balíček pro Novákovi, nebo pro Novákovy? A co když jako cestovní kancelář darujeme poukaz na dovolenou? Napíšeme na něj pro Skřivánkovi, nebo Skřivánkovy? Odpověď najdete v našem článku.

Za dobu existence našich stránek jsme už mnohokrát odpovídali na otázky, které se týkaly spojení slova pro a určitého příjmení. Zavítali jsme už do nadepisování balíčků, označování dárkových poukazů a obálek. Radili jsme, jak obdarovat Novákovy, Hrabcovy i Dvořákovy. A na základě těchto rad a Vašich dotazů nakonec vznikl i tento samostatný článek, ve kterém se podíváme na to, zda můžeme na balíček napsat pro Novákovi, nebo pro Novákovy.

Jak pojmenovat rodinu

Nejdříve se ve stručnosti podívejme na to, jak vlastně můžeme správně pojmenovat rodinu jako celek. Vezmeme si na pomoc pana Nováka, jeho manželku paní Novákovou a jejich syna Pepu Nováka a dceru Aničku Novákovou.

Abychom je nemuseli všechny znovu vyjmenovávat, můžeme pro jejich označení použít buď spojení rodina Novákových a rodina Novákova, ve kterých rodinu přivlastníme konkrétnímu člověku nebo skupině lidí, nebo úplně jednoduše Novákovi. Nás bude v našem článku dále zajímat ten druhý případ, protože tvar pro rodinu Novákových není ve svém skloňování nijak záludný.

Novákovi, ale pro Novákovy

Kdy píšeme Novákovi s měkkým I

Pokud si rodina Novákových bude psát štítek na poštovní schránku či zvonek, použije tvar Novákovi s měkkým -ovi na konci slova. Jedná se totiž o 1. pád a v něm u pojmenování jednotlivých rodin píšeme vždy koncovku -ovi (pokud se nejedná o příjmení jako Novotný či Hoření, ta skloňujeme odlišně).

Novákovi odjeli na dovolenou.
Novákovi zase neuklidili na společné chodbě!
Novákovi mají tři dcery.

Koncovku -ovi použijeme také v 5. pádu, například když sestřička volá u lékaře: Novákovi, pojďte si dál!.

Kdy píšeme Novákovy s tvrdým Y

Novákovy s tvrdou koncovkou -ovy píšeme pouze ve 4. pádu stejně jako je tomu například při skloňování podstatných jmen podle vzoru pán (páni, ale vidím pány). Tuto poučku použijeme právě při psaní různých balíčků, poukazů či přání, aby v rádiu zahráli pro Vaše známé oblíbenou písničku.

Včera jsem ve městě potkala Novákovy.
Na balíčku bylo napsáno PRO NOVÁKOVY.
Tato výhodná nabídka platí pouze pro Novákovy.

Pokud chceme ale použít slovo Novákovi/Novákovy jako přivlastňovací přídavné jméno, musíme se vždy řídit rodem slova, které přivlastňujeme a pádem, ve kterém slovo je. Více informací o psaní -ovi a -ovy v těchto případech najdete v článku Koncovky -ovi a -ovy.

Shrnutí na závěr

Pamatujte si, že na schránku si píšeme Novákovi, Skřivánkovi, Dvořákovi či Kocourkovi s měkkým I, protože se jedná o 1. pád. Oznamujeme totiž, kdo (co) v tomto bytě či domě bydlí. Stejně píšeme i příjmení na adresu dopisu, protože říkáme, kdo (co) je příjemcem pošty. Zatímco na balíčky, dárky, poukazy píšeme vždy pro Novákovy, Skřivánkovy, Dvořákovy nebo Kocourkovy. Sdělujeme totiž, pro koho, co je daný předmět.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: