Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Zapomenutá slova: Drát peří

Vydáno dne 14.01.2017 od Jana Skřivánková

Víte, co se dělo v chalupě, když se šlo drát peří? Náš článek Vám význam tohoto spojení prozradí.

Drát peří

Sloveso drát sice ještě nevnímáme jako zastaralé, přesto mnoho žáků a studentů jeho význam nezná. Pojďme si tedy připomenout, kdy se toto slovo používá a co přesně znamená.

Drát znamená rozdírat, strhávat, škubat. V pohádkách nebo příbězích z dřívější doby se často setkáme se spojení drhnout peří, případně draní peří. Jednalo se o činnost, která se pravidelně vykonávala na venkově. Za dlouhých zimních večerů se scházela skupina žen, které ručně škubaly, strhávaly z peří tvrdé části, kterými nemohly být naplněny polštáře a peřiny. Pokud by tyto části nebyly odděleny, mohly by propíchnout vnitřní povlak peřiny. Peřina by se tak mohla protrhnout a ani spaní na pichlavém peří by nebylo jistě ničím příjemným.

Pro zajímavost si ještě řekněme, že při takovém draní se většinou zpívalo a vyprávělo.

Pokud najdeme v příběhu informaci, že větve hlavnímu hrdinovi draly šaty, znamená to, že mu je roztrhaly. To samé můžeme říct o duši, která byla rozedrána žalem a bolestí. Taková duše byla roztrhána na kousky.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Copyright info:

zdroj obrázku: Autor: Otto Piltz, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?…

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: