Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Vyjmenovaná slova po M

Komentáře k článku: Vyjmenovaná slova po M

Defaultní ikona uživatele
Lefi:

Dobrý den,
dnes mi pan učitel označil za chybu,když jsem ke slovu vymykám přiřadil příbuzné vyjmenované slovo smýkat. Dle pana učitele příbuzné slovo ke slovu vymykám je slovo zamykat. Kdo má pravdu.
Děkuji David 4třída zš.

Jana Skřivánková:

Re:

Slovo vymykat je opravdu příbuzné k zamykat, jak říká tvůj učitel. Také v našem článku máme toto slovo zařazeno mezi příbuznými slovy ke slovu zamykat. Ale nic si z toho nedělej, občas je těžké hned určit, jaké slovo je ke kterému slovu příbuzné, chybu udělá občas každý.

Máma:

Dobrý den máme tu jeden problém dcera chodí do třetí třídy a měli udělat vyjmenované slova a slova příbuzná k nim bohužel jsme se nedopracovali ke slovu my existuje k němu slovo příbuzné díky za odpověď mamka a Kačenka

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
k vyjmenovanému slovu my skutečně žádné příbuzné slovo není.

Jarmila:

Dobrý den, jak vysvětlit žákovi 3. ročníku, že ve slově mýto(Vysoké Mýto, mýtné atd.) napíšeme y, když se toto vyjmenované slovo v souboru slov neučili? Není třeba mýto s nějakým vyjm. slovem příbuzné? (tak jako se vynechávají bydlit, obyvatel.. protože jsou příbuzná se slovem být)Děkuji za brzkou odpověď.

Lenka Jedličková:

Re:

Určitě se ale ve škole učili slovo mýtit, mýtina – podstatné jméno mýto s nimi souvisí – je to kromě jiného místo, kde byl vymýcen les, aby tam mohloo vzniknout město, pole, louka – často to bylo v místech kudy do země přicházeli kupci – proč také mýtit někde, kde by se nemohl rozvíjet obchod – a to je jen krůček k mýtnému – poplatku za průjezd odlesněnou částí země, kde jsou připravené cesty. Teprve později můžete přidat skutečný „celní“ poplatek.

Neregistravaný uživatel:

supr supr pochvala!!!!!!!!!!! :-)

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.