Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Chytáky u psaní předpon s, z 1

Komentáře k článku: Chytáky u psaní předpon s, z 1

Nikolka :o):

to je upe lůuxusny jako fakt super je tady všechno !!!!!!!!!!! :-D

Defaultní ikona uživatele
martinka:

Zlevnit píši se Z, mluvím se S?

Trochu se dohaduji, jestli u slovo zlevnit (i když se píše z) mohu říkat slevnit se s. Díky za info, opravdu mě to zajímá

Jana Skřivánková:

Re: Zlevnit píši se Z, mluvím se S?

Dobrý den,
sloveso zlevnit se píše vždy s předponou Z, jedná se o změnu stavu, když zboží zlevňujeme, znamená to, že se stává levnějším. Vedle toho však existuje také slovo slevit, můžeme například říci slevit z ceny/požadavků apod. Výraz slevnit však psrávný není.

Neregistravaný uživatel:

Krásně vysvětlené, děkujume!!!!!

bobina:

supr

je to supr fakt dík :-D

Kamil Keroným :

Neztratil či nestratil

Jak psát slovo ve větě: Nikdo se cestou neztratil." Mám psát ve slově neztratil s nebo z. Děkuji

Jana Skřivánková:

Re: Neztratil či nestratil

Dobrý den,
správně je varianta se Z, tedy neztratil.

angelus:

kopírování

Dd :-) Proč je zkpírovat z

Jana Skřivánková:

Re: kopírování

Dobrý den,
sloveso zkopírovat je prostě dokonavým slovesem utvořeným od nedokonavého slovesa kopírovat. Takto vzniklá slova píšeme s předponou Z na začátku.

zdendas:

pozbíral nebo posbíral

Dobrý den, prosím.. asi jsem ve škole zrovna chyběla :-))) Ve větě: ..posbíral jsem po cestě.. píšeme s nebo z? Děkuji a máte to tu super, jen tak dál, stále se máme co učit :-)

Jana Skřivánková:

Re: pozbíral nebo posbíral

Dobrý den,
posbírat píšeme s předponou S, sloveso vyjadřuje směr dohromady.

Neregistravaný uživatel:

nadherne stranky…příští rok jdu na střední. A tato stranka mi velice pomohla…jen škoda,že není něco takoveho na matematiku :-)

Molly:

??

Jaké je vysvětlení pro slézají a zlezáji??

Jana Skřivánková:

Re: ??

Sloveso slézat (slézt) vyjadřuje směr dolů (slezl ze stromu) nebo směr dohromady (hadi se slezli na jedno místo). Sloveso zlézat (zlézt) se používá především ve spojení zlézt horu/hory v tom smyslu, když někdo zdolává nějakou horu. To už směr dolů nevyjadřuje.

hela:

spatřit…proč je s? :-) děkuju

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.