Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Nový rok X nový rok

Komentáře k článku: Nový rok X nový rok

Defaultní ikona uživatele
nehe:

Konecne jsem to pochopil xD

sasasa:

výborně napsané… :-D :-D

Neregistravaný uživatel:

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jak je to u Vánoc a Velikonoc. Je to název svátků, tak bych psala velké V, ale viděla jsem to i s malým v. Jak je to správně? Jsou tu také nějká pravidla? Děkuji za vysvětlení.

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
Vánoce a Velikonoce jsou označení pro významné svátky, proto bychom je měli psát s velkým písmenem. Toto pravidlo platí od roku 1993, proto se ve starších textech můžeme často setkat s malým počátečním písmenem. U starších textů se tedy malé písmeno většinou nepovažujeme za chybu. V novějších textech by se však mělo dodržovat velké písmeno.
Jinak je tomu ale u spojení vánoční/velikonoční svátky, kde píšeme malé počáteční písmeno.

Neregistravaný uživatel:

Dobrý den,děkuji za vysvětlení, takzě jen abych to měla ujasněné, když používáme vánoční/velikonoční jako přídavné jméno tak píšeme vždy maké písmeno a jako svátek vždy velké.
Př.„přeji Vám krásné prožití vánočních svátků“ nebo „krásné a veselé Vánoce“.Děkuji za odpověď.

Jana Skřivánková:

Re:

Není zač, ráda jsem pomohla. Ano, je to přesně tak, jak uvádíte ve Vašich příkladech.

bouchal:

děkuji

věcné a přehledné.přeji hezké vánoce a šťastný nový rok.b

Ota:

Je to jinak…

To,co se zde uvádí, je sice z pohledu jazyka českého pravda, ale nezapomínejme, že život není pouze o tom. Říká se „Jak na Nový rok, tak po celý rok!“ Takže se sice spisovně přeje pouze k 1. lednu, ale současně s tím i po dobu všech dnů daného roku. :-D Šťastný Nový rok 2012!

Ales:

Ti x ti

Dobry den, chtel bych se zeptat jak je to s oslovenim Ti viz. ukazkova veta -novy rok- domnival jsem se, ze to do spisovne cestiny nepatri a s velkym pismenem se pise pouze Vas

Jana Skřivánková:

Re: Ti x ti

Dobrý den,
kdepak, i zájmeno ty a jeho tvary můžeme psát s velkým počátečním písmenem. Není to sice příliš obvyklé, ale použít to lze v případě, kdy chceme vyjádřit úctu někomu, s kým si tykáme. Podrobnější vysvětlení naleznete i v našem článku na této adrese: mojecestina.cz/gra­matika/velka-pismena/c2008090301-velka-pismena---vas-nebo-vas-.html.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.