Rukami, nohami X rukama, nohama
Komentáře k článku: Rukami, nohami X rukama, nohama

Díky
Moc mi to pomohlo....... díky

Duál
:o Dobrý
den, mohla bych se zeptat na tuto větu zda je dobře … Dívky bosími patami
našlapovaly na rozpálené kameny … díky za odpověd
Re: Duál
Dobrý den,
ve větě je jedna chyby, správně má být bosými s tvrdým Ý po S,
protože přídavné jméno bosý patří mezi tvrdá přídavná jména, která
skloňujeme podle vzoru mladý (bosými jako mladými).

dekuji
děkuji mockrat hodně mi to pomohlo

dobry den, vynikajuce stranky. Ako Slovenka zijuca dlhodobo v Cechach sa naozaj velmi snazim pouzivat vzdy spravne tvary, je to ale velmi komplikovane. Asi aj preto, ze Slovencina je taka podobna a velmi to zvadza k zlemu sklonovaniu a casovaniu, o nejakych vynimkach uz ani nevravim. velmi dakujem este raz

děkuji
Děkuji mockrát, tyto stránky navštěvuji často a jsou velmi
užitečné!
Dobrý den, ráda bych se zeptala proč k tomuto způsobu duálového skloňování nedochází i u slova paže? Spisovný tvar je „s pažemi“, ne „s pažema“, přestože jde o párovou část těla. Jedná se snad o nějaký historický důvod? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v podstatě ano, duálové tvary se dochovaly pouze u malého množství slov, paže do těchto slov nepatří. Přesný důvod Vám bohužel sdělit nedokáži, tak daleko moje znalosti z historické gramatiky nesahají a žádné informace se mi ani nepodařilo nalézt.

Dobrý den, 7. pád mn. čísla číslovky dvě (obě) zní dvěma (oběma). Je tedy správně: pohybuje se dvěma (oběma) hodinovými ručičkami?
Děkuji za odpověď.

CHYBA: Pokud ale použijeme tato slova v přenseném významu

CHYBA: Pokud ale použijeme tato slova v přenseném významu
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.