Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Y/I ve slovech končících na C

Komentáře k článku: Test: i/y ve slovech končících na C

Defaultní ikona uživatele
buka:

Máca

Hezký den,
nezdá se mi,že ve 2.p. ženského zdomácnělého jména Máca se píše měkké i.Jste si jistá?
L.B.

Jana Skřivánková:

Re: Máca

Dobrý den,
jistá si tím jsem, opravdu to tak je. Je to stejný případ jako třeba u slova skica. Obě slova se sice skloňují podle vzoru žena, ale měkkost hlásky C má v těhcto případech jasně přednost. Více se o této problematice můžete dozvědět v našem článku o psaní i/y ve slovech končících na c v sekci gramatika.

Defaultní ikona uživatele
misa:

mohlo to bít lehčí :o :shock: :?

FrasquitoLaban:

Přednost a Režisér

Dobrý den,
jak poznám, kdy má přednost měkkost souhlásky C před skloňováním podle vzoru? Z vysvětlivek ve žlutých rámečcích to není patrné.
Kde jste se dověděla, že Kusturica se vyslovuje [Kusturika]? V rozhlase i v televizi jej uvádí vždy jako [Kusturicu].

Jana Skřivánková:

Re: Přednost a Režisér

Dobrý den,vysvětlení vždy vysvětluje jednotlivé případy uvedené v textu, pokud hledáte kompletní přehled, přečtěte si náš článek, který o této problematice pojednává Psaní i/y ve slovech končících na C.

Pokud jde o jméno režiséra, bohužel byl ve vysvětlení překlep, jméno samozřejmě vyslovujeme s [c], bohužel jsem místo výslovnosti [c] napsala výslovnost [k]. Děkuji za upozornění, již jsem to opravila.

FrasquitoLaban:

Re: Re: Přednost a Režisér

Děkuji za promptní odpověď a za veškerou odváděnou práci vaši i vašich kolegů!

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.