Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Chytáky u psaní předpon s, z 1

Komentáře k článku: Chytáky u psaní předpon s, z 1

Jana Skřivánková:

Re:

Slovo spatřit patří mezi výjimky, u kterých si pravopis musíme bohužel zapamtovat.

Defaultní ikona uživatele
kikinka:

kikikika

Je to super je tam vše vysvětlené a mě s eto zrovna´hodí.

Molly:

Jééé to je nejlepší stránka a moc mi pomáhá :)

Jan:

Super!

No to je nadhera tahle stranka, dokonce i s obrazkama! Uz ji mam v zalozkach ;) Klobouk dolu pred Vami slecno a diky! :)

no coment!:
:)

hej ty si super … moc si mi stim pomohla .si jednicka :-D

jeta:

Strávit

Je možný i tvar se Z ? Ztrávil den? Strávit mi připadá správné jen u trávicích pochodů ale ztrávit vypadá divně,
Dík!

Jana Skřivánková:

Re: Strávit

Dobrý den,
tvar se Z není možný, tvar strávit se S platí pro jídlo i pro čas. Například: Dělalo mu problém strávit tučnou večeři, strávil u babičky celý týden.

ala:

Dobrý den, prosím o informaci, jak se napíše:
kovboj z(s)kroutil drát a pak jej smotal.Moc děkuji

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
řekla bych, že v této větě je to myšleno tak, že drát byl kroucením dán dohromady, takže by tam mělo být S, tedy skroutil. Ale přiznám se, že si nejsem jistá tím, co má být větou řečeno.

ala:

Dobrý den, děkuji za odpověď a ještě se, prosím, chci zeptat: takže pokud bych tím nemyslela dát dohromady, tak bych psala zkroutil, rozumín tomu . Moc ještě jednou děkuji.

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den, ano přesně tak to je. Skroutit znamená kroucením dát dohromady, zkroutit znamená překroutit, vykroutit (například Zkroutil se mu obličej bolestí).

Biagotti4:

Velice pěkné stránky!!!

lucík:

ztlouct

jaký význam má slovo ztlouct je to jako zbít?

Jana Skřivánková:

Re: ztlouct

Ano přesně tak, ztlouct znamená zbít, zmlátit.

Mirek:

Spárovat

Je správně spárování dat nebo zpárování? Spárování jako zednická práce je jasné…

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.