Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Chytáky u psaní předpon s, z 1

Komentáře k článku: Chytáky u psaní předpon s, z 1

Defaultní ikona uživatele
muf:

Re: kikikika

mně se to zrovna hodí…se píše m n ě.(komu, čemu)
Pamatuj: beze mne, mě(koho, čeho) tebe, tě
dej to mně, mi( komu čemu) tobě, ti
vidíš mě ( koho, co) vidím tebe, tě
mluvíš o mně ( o kom, čem) mluvím o tobě

jeanette:

Dobrý den, měla bych dotaz:) ve větě „…musíme zem pod stanem dobře s/zhladit, s/zrýpat hrboly…“. S nebo Z?:) děkuji:)

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
přiznám se, že příliš nerozumím prvnímu výrazu, nemělo by tam být ještě A (zahladit)? Pokud jde o to z/srýpat, tak v této větě by mělo být správně srýpat, protože tím rýpáním hrboly ze země odstraňujeme.

renata :

kovboj

:shock: Jani, jste úžasná a jistě mi poradíte.
Pokud u nás byli „kovboji na statku“?
Je správně kovboji, nebo kovbojové? Už se mi to vše z hlavy vypařilo. Děkuji moc za Vaši radu Renata

Jana Skřivánková:

Re: kovboj

Dobrý den,
správně jsou obě dvě varianty – kovboji i kovbojové. Ale je pravda, že tvar kovbojové je asi používanější.

Neregistravaný uživatel:

super stránka

Jarda:

Re: Re: kovboj

To je ovšem regionální záležitost, přesněji česká – já na Moravě bych použil „kovboji“.

Petrzila.Z:

zbíječka -sbíječka

Adéla:

Děkuju, moc jste mi pomohli :)* ♥

Jana:

sklidit /zklidit

Dobrý den , jak se správně napíše – nemáš tušení, jaký úspěch jsi s/zklidila.Dě­kuji J.

Jana Skřivánková:

Re: sklidit /zklidit

Dobrý den,
sloveso sklidit vyjadřuje směr dohromady, proto ho píšeme s předponou S. Tento pravopis platí i v případě spojení sklidit úspěch.

Lucka:

Dobrý den, prosím vás mohla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi svrhl a zvrhl? děkuji

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
sloveso svrhnout má hned několik významů:
1. shodit (například svrhnout do propasti, svrhnout bomby na město)
2. zbavit moci/vlády (například svrhnout krále)
3. zbavit se něčeho tíživého, nepříjemného (např. svrhnout ze sebe podezření)

Naopak sloveso zvrhnout se Z znamená:
1. převrátit, převrhnout (například zvrhnout vázu, židli, může se i zvrhnout třeba vůz)
2. změnit se k horšímu – lze použít u situace (zábava se k ránu zvrhla) i u člověka (syn se zvrhl – zkazil se)

Je tedy důležité vědět, že svrhl se S vyjadřuje směr dolů (jako pomůcka to může platit i pro svržení vlády – pokud svrhneme vládu, říká se že vláda padla), zatímco zvrhl se Z vyjadřuje nějakou změnu (k horšímu), nebo převrácení.

Tereza:

Skvělé!!

Opravdu perfektně znázorněné!! ;-)

Neregistravaný uživatel:

8-) superr

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.