Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Test: Podstatná jména hromadná a pomnožná

Komentáře k článku: Test: Podstatná jména hromadná a pomnožná

Defaultní ikona uživatele
tereza terez:

je to dobre ja chodim do 4 tridy a aspon si to muzu prosvicovat diky :-)

Neregistravaný uživatel:

Dobrý den.Chci se jen zeptat,já jsem si dotedka myslela že podstatná jména P,H,L tak že se označují jako Pomnožná = Ty např. Kalhoty
H = To např. Ptactvo
L = Ta např. kapka vody!Ale tomhle testu jsem se trochu zmílila můžete mi nějak poradit??

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
rozhodně není dobré určovat druhy podstatných jmen pouze podle pomůcky se zájmeny. Chvilku to možná funguje, ale člověk pak netuší, proč je správná odpověď zrovna tak a ne jinak. Četla) jste vysvětlení jednotlivých odpovědí u tohoto testu? Měly by Vám dát základní přehled o tom, co vyjadřují hromadná podstatná jména a co vyjadřují pomnožná podstatná jména. Důležité je vycházet z těchto charakteristik, pochopit, co pomnožná podstatná jména vyjadřují, co přesně v jazyce označují. A pak už jen procvičovat a zažívat si podobu jednotlivých podstatných jmen. Zkuste mrknout na náš článek o hromadných podstatných jménech mojecestina.cz/gra­matika/podstat­na-jmena/c2009053101-hromadna-podstatna-jmena.html. Říká Vám tato charakteristi­ka něco?

Lenka Tolarova:

Pochvala

Dobrý den chtěla bych pochválit hezky sestavená cvičení.:idea: Je to výborná pomucka pro moje děti.Diky za přečtení.

Terka:

Mohla bych se zeptat?
Játra proč jsou pomnožná když jde to játro??? :idea:

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
tvar játro není správně, v češtině máme pouze játra podobně jako ústa či záda. Nelze říci jedno játro, pouze jedna játra.

Terka:

Re: Re:

Děkuji

Neregistravaný uživatel:

lehke jak neco brnkavka 100 %

Iveta:

Dobrý den, tyto stránky jsou prostě super. Můžete mi prosím vysvětlit, jak určovat rody a vzory u pomnožných či hromadných podst.jmen? Děkuji

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
určování rodu a vzoru u hromadných podstatných jmen naleznete v našem článku: mojecestina.cz/gra­matika/podstat­na-jmena/c2009053101-hromadna-podstatna-jmena.html, de facto u nich platí stejný postup jako u ostatních podstatných jmen.

U pomnožných podstatných jmen je to o dost složitější, jednoznačně lze odlišit střední rod (ta kamna, ta játra apod.), podle tvaru také vzory (kamna a játra podle města). Ženský a mužský rod se od sebe však odlišuje poměrně špatně, nejlépe je ale poznáte porovnáváním tvarů v různých pádech (podobně jako u běžný podstatných jmen). U pomnožných jmen však často dochází ke kolísání mezi vzory (např. Vánocemi i Vánoci), proto je nejjistější se na správné skloňování podívat do slovníku.

Iveta:

děkuji

Děkuji Vám za odpověď,jsem studentka na VS, maturovala jsem před rokem 90 a při vstupním testu jsem dostala několikero pomnožných slov k určení…A věděla by jste vzor ke slovu vybíjená? Děkuji

Jana Skřivánková:

Re: děkuji

No je pravda, že po nás toto určování také vyžadují, ale přiznám se, že postupuji hodně podle intuice :)

Podstatné jméno vybíjená bych skloňovala podle vzoru mladá.

Aneta:

dotaz

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,podle čeho rozpoznám podstatné jméno pomnožné od podstatného jména hromadného? :-) .. Předem moc děkuji
Aneta

Jana Skřivánková:

Re: dotaz

Dobrý den,
a četla jste vysvětlení k jednotlivým otázkám? Objeví se po kliknutí na Vyhodnotit, ve vysvětlení by měl být ten rozdíl patrný. Hlavní rozdíl je ve významu a tvaru: hromadná podstatná jména mají pouze tvar jednotného čísla a označují soubor stejných jednotlivin, pomnožná podstatná jména mají pouze tvar množného čísla, ač označují pouze jednu věc.

tTerka:

pravda

Je to skvělí chodím do 6 třídy a od paní učitelky jsem to nepocopila. :-( Vážně děkuji

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.