Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Test: Životnost podstatných jmen 1

Komentáře k článku: Test: Životnost podstatných jmen 1

Random:

pády výpravčího

Zdravím,
sice jsem u výpravčího (věta č. 5) určil správně, že jde o rod mužský životný, nicméně ať o tom přemýšlím jak mohu, vychází mi v množném čísle tvar nominativu (1.p.) (ti) výpravčí a akuzativu (4.p.) (ty) výpravčí jakbysmet. Ovšem podle vysvětlení by se tyto pády měly lišit.
Nepatří tam vysvětlení podobné jako u věty 10, případně kde dělám ve svých úvahách chybu? Díky.

Jana Skřivánková:

Re: pády výpravčího

V otázce pět bylo napsáno špatné vysvětlení, teď už by mělo být vše v pořádku. Jde o to, že životnost jmen se určuje několika způsoby. Můžeme použít srovnání 1. a 4. pádu jak v množném tak i v jednotném čísle. U vypravčího tedy musíme porovnat pády v čísle jednotném – 1. pád = výpravčí, 4. pád = vidím výpravčího. To samé pravidlo můžeme použít i např. u 1. otázky, kde nám rozdíl v jednotném čísle asi napoví víc než v množném.

Defaultní ikona uživatele
eva:

Tak jsem se tímto zabavila na dost dlouhou dobu :-D . Výsledky byly v některých případech zajímavé :?: , ale moc se mi to líbilo, občas sem zabrousím :-) . Díky za možnost ověření si svých ,,upadajících " znalostí :-D

dudu:

Re: Re: pády výpravčího

zajimalo by me jak je to s tim -soudce,tam mi teda taky vychazi 1 i 4 pad soudce?:-(

Jana Skřivánková:

Re: Re: Re: pády výpravčího

Životnost se určuje podle 1. a 4. pádu obou čísel – jednotného i množného. Soudce má sice pro jednotné číslo tvary shodné, ale jak je napsáno ve vysvětlení, tvary množného čísla se liší (ti soudci, vidím soudce). Více o této problematice píšu ve článku Rod životný vs. neživotný: mojecestina.cz/gra­matika/podstat­na-jmena/c2009030803-Rod-zivotny-vs.-nezivotny.html), jukněte tam :)

ůliop:

Drak

Dobrý den, chzěla bych se zeptat, jak je to s drakem?

ůliop:

Re: Drak

…vždyť drak může být životný (pohádková bytost) i neživotný (papírový drak)?
Předem děkuji…ůliop

Jana Skřivánková:

Re: Re: Drak

Ono to s tím drakem je o trochu složitější. Drak může být opravdu i neživotný, ale v tom případě označuje jakýsi typ letadla nebo část letadla (přiznám se, že v letadlech se moc nevyznám, takže si to nedokáži úplně představit). Papírový drak je však životný (například říkáme, že jdeme pouštět draka, ne drak). Je ale pravda, že zadání není dostatečně jednoznačné, poupravím ho. Děkuji za námět.

Patrik K.:

100 procent

Naty:

Jaj úspěch.Nebyla jsem si vůbec jistá, ale výsledek je super.správné odpovědi: 8
špatné odpovědi: 0
úspěšnost: 100 %

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.