Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Test: Koncovky -ovi a -ovy

Komentáře k článku: Test: Koncovky -ovi a -ovy 1

Defaultní ikona uživatele
Jana:

Poradíte mi?

Ahoj,
poradíte mi? Hana a Petra Skřivánkovy nebo Skřivánkovi – díky.

Jana Skřivánková:

Re: Poradíte mi?

Pokud stojí před příjmením pouze ženská jména, tak se píše v příjmení koncovka -OVY.

Neregistravaný uživatel:

tatínkovy/i noviny a dědečkovy/i brýle – podle mě je možné oboje psaní – z vět jednoznačně nevyplývá, zda jde o to, podat brýle (noviny) komu, nebo podat brýle (noviny) čí

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
sloveso podat vyžaduje doplnění tím, komu máme daný předmět podat. Pokud bychom řekli jen podej dědečkovy brýle, tak bychom nevěděli, komu je má vlastně dotyčný podat, vyžadujeme nějaké upřesnění. Fakt, že jde o dědečkovy brýle, proto je nejspíše máme podat dědečkovi, má sice svou logiku, ale sloveso podat i tak vyžaduje doplnění komu. Máte ale pravdu, že zadání věty může být trošku matoucí, raději tedy větu poupravím. Děkuji za upozornění.

nelly:

Re: Re: Poradíte mi?

A co, jako bylo dnes ve zprávách: manžele Paroubkovy/ovi čeká první stání? Díky

Jana Skřivánková:

Re: Re: Re: Poradíte mi?

V tomto případě je správně tvrdá koncovka -ovy, protože se jedná o 4. pád.

TerezitiQáá*:

:idea: Dobrý den, mohu se zeptat na zdůvodnění této věty : Královi tři synové se vydali do světa. :oops: děkuji za odpověd :-)

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
v této větě se jedná o přivlastňovací přídavné jméno v 1. pádu, přivlastňujeme syny, kteří jsou rodu mužského životného, proto píšeme měkkou koncovku -ovi. Jinak víte, že všechny naše testy mají u odpovědí i vysvětlení? Stačí najet myší na barevný čtvereček označující správnost odpovědi a vysvětlení se objeví.

PC maniak:

nej sránky luxusní akorotát je to docela lehké :-D

káááááááááča:

děkuji vždy když něco nechápu tak se sem podívám a dned je mi to jasné.......
taky jsem díky těmto stránkám dosltala loni jedničku z čj..

matildik:

je mi deset a obstála sem s 1 chybou dost dobrý nácvik na písemku z ČJ co zítra píšu :-)

nekdo:

100%

Jana:

Tatínkovyk kalhoty , nebo

Tatínkovi kalhoty,nebo tatínkovy kalhoty.Jaký je vzor kalhoty??děku­ji Jana

Jana Skřivánková:

Re: Tatínkovyk kalhoty , nebo

Záleží na použití ve větě, nikdy nelze odpovědět jednoznačně bez kontextu. Například ve větě Maminka podala tatínkovi kalhoty je slovo tatínkovi 3. pádem podstatného jména tatínek, proto v něm píšeme měkké -ovi (jako pánovi). Ale ve větě Ve skříni visely tatínkovy kalhoty, píšeme už tvrdé -ovy, protože se jedná o přivlastňovací přídavné jméno a přivlastňujeme kalhoty, které rozhodně nejsou životné. Vzor ani vědět nemusíme :) Ale jinak jsou kalhoty ženského rodu a skloňujeme je podle vzoru ženy.

Barča:

Tatínkovy/ovi staré brýle ? Jak to má bejt,děkuji

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.