Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Slova, ve kterých píšeme uprostřed ú

Komentáře k článku: Slova, ve kterých píšeme uprostřed ú

Pilda:

Super článek

Dobrý den,
tak právě jste odhalila asi mojí největší slabinu. Přiznám se, že z těch výjimek jsem neznal možná ani jednu. :oops:

Moc se mi líbí znázornění té fúrie. Docela mně nahnala strach. :-D

brain:

vynikající článek !

To by člověk nevěřil, kolik se takových slov najde!
Díky za výborný přehled.

Defaultní ikona uživatele
Mike:

Dobrej
úča nám dala úkol najít slova s „ú“ a atk sem se rozhledal a našel jsem tohle :-D
Mocdíky za slova s „ú“ :-D :-) :-D

monie:

Jsem tomuto webu moooc vděčná jelikož se učím na přímačky a tady je vše opravdu suprove vysvětleno!

Uuu:

Ú nebo .ú je podmíněno historickým vývojem českého jazyka

U s čárkou nebo kroužkem je podmíněno historickým vývojem českého jazyka

Neregistravaný uživatel:

je to dobry :-D jsem sprt

kachinka:

je to dobry :-D jsem sprt

Anonym:

Dobrý den,
chci se zeptat jakého původu je slovo manikúra(z jakého jazyka je převzato)?

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
etymologický slovník uvádí, že slovo manikúra pochází z francouzského manicure,které má původ ve středověké latině, konkrétně ve slovu manicura. Slovo manicura je složenina dvou slov: manus (=ruka) a kúra.

filipk:

pani Skřivánkova cybý vám tam slovo trojúhelník

Jana Skřivánková:

Re:

Ve slově trojúhelník sice píšeme ú s čárkou, ale z trochu jiného důvodu. V tomto seznamu jsou slova cizího původu, která mají uprostřed ú s čárkou místo ů s kroužkem, jak jsme zvyklí. U trojúhelníku se sice ú nachází také uprostřed, ale jedná se o slovo složené z dvou částí: troj+úhelník (něco, co má tři úhly), tady píšeme ú s čárkou z toho důvodu, že je trojúhelník odvozen od slova úhel. Podobné je třeba zúčastnit se. Píšeme účastnit se a po připojení předpony z- zachováme psaní ú s čárkou.

Tomas:

Vyúčtování

Dobry den, existuje nejaky duvod proc se ve slove vyúčtování pise u s carkou? Je to vsude. Nekde jsem narazil na tvrzeni, ze by v tomto slove melo byt kratke u, ale slovnik hovori jasne a je v nem rovnez u s carkou. Diky. Tomas

Jana Skřivánková:

Re: Vyúčtování

Dobrý den,
ú s čárkou píšeme kvůli tomu, že je slovo odvozeno od slova účet, po předponách nebo prvních částech složeniny píšeme ú s čárkou (podobně například trojúhelník, zúčastnit se).

Tomas:

Re: Re: Vyúčtování

Diky za vysvetleni, bohuzel pravidel je spousta a nekdy clovek nevi ktere ma prednost. Je to boj :-)

jana:

Re: Super článek

Ja tech slabin mam vic, ale tohle me dostalo. Cestina je opravdu velice slozita oproti jinym jazykum. Navic ty neustale upravy a opravy.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.