Chytáky u psaní předpon s, z 1
Komentáře k článku: Chytáky u psaní předpon s, z 1

Dobrý den prosím vás jak se napíše s/zhnilé ovoce předem děkuji za odpověď

Jani , jak se píše slovo spárovat . Já napsal se S , hledal jsem odpověď , ale žádnou nenašel .
Slovo spárovat opravdu píšeme se S. Pokud něco dáváme totiž do páru, jedná se o vyjádření směru dohromady (podobně jako třeba sběhnout, skamarádit se). Stejný pravopis je také v případě, že použijeme slovo spárovat ve významu vyplňovat spáry (například mezi dlaždicemi). I v tomto případě to můžeme brát, že něco spojujeme dohromady.

Jani , děkuji Vám . Přesně podle těch pravidel co uvádíte jsem to psal . Jsem rád , že si ještě něco ze školy pamatuji . Dík jste opravdu super . JK

Zdravím Jani , jak se správně píší slova skusit a zkusit . Slovo skusit bych bral jako skousnout čelist atp. Přiznám se , že váhám. Dík JK
Zdravím, v češtině máme jen slovo zkusit se Z, stejný pravopis má i s ním související slovo zkouška. Skusit jako tvar od skousnout ale čeština nemá.

Takže chápu li to dobře slovo skousnout čelist je špatně a dobře je zkousnout.. Dík za odpověď .
Ne, slovo skousnout vyjadřuje směr dohromady a píšeme ho se S. S předponou Z píšeme slovo zkusit.

Jsem si to uvědomil hned jak jsem napsal dotaz . Už z té práce
začínám blb......
Dík za odpověď na můj dotaz .
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.