Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Test: Poznáte větné členy? 1

Komentáře k článku: Test: Poznáte větné členy? 1

LuSyk:

V otázce č. 6 – velmi – je příslovečné určení míry.

Jana Skřivánková:

Dobrý den, příslovečné určení míry je pouze jakousi podkategorií příslovečného určení způsobu. Pokud bychom chtěli určovat opravdu přesně, mohli bychom napsat, že se jedná o příslovečné určení způsobu (-) míry podobně jako je například PUZ účelu či příčiny. I přestože se jedná o míru, je na vyšší úrovni to, že se jedná o způsob.

LuSyk:

Dobrý den, s podkategoriemi příslovečného určení způsobu (tedy vlastního způsobu, míry, prostředku, zřetele, společenství, výsledků děje atd.) máte samozřejmě pravdu. Stejné je to i s příslovečným určením příčiny (příčina, účel, podmínka, přípustka). Vzhledem k tomu, že jsou tyto skupiny (kategorie) poměrně rozdílné, jsem chtěl pouze na toto upozornit v případném vysvětlení. Děkuji za vaši předchozí odpověď a také za vaši práci na tomto webu.

Jana Skřivánková:

Dobrý den, děkuji za zpětnou reakci. Myslím, že máte pravdu, ve vysvětlení by na toto asi mělo být upozorněno. Původně jsem dala „zjednodušený“ model, protože jsem vycházela z toho, že si test budou dělat spíše žáci, kteří s větnými členy teprve začínají, a nechtěla jsem je mást. Ale je pravda, že test budou nejspíše dělat i pokročilejší, kteří by tuto kategorii už znát měli. vysvětlení poupravím.

Děkuji také za milá slova, je to příjemná motivace pro další práci.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.