Test: Poznáte větné členy? 1
Komentáře k článku: Test: Poznáte větné členy? 1
Dobrý den, příslovečné určení míry je pouze jakousi podkategorií příslovečného určení způsobu. Pokud bychom chtěli určovat opravdu přesně, mohli bychom napsat, že se jedná o příslovečné určení způsobu (-) míry podobně jako je například PUZ účelu či příčiny. I přestože se jedná o míru, je na vyšší úrovni to, že se jedná o způsob.
Dobrý den, s podkategoriemi příslovečného určení způsobu (tedy vlastního způsobu, míry, prostředku, zřetele, společenství, výsledků děje atd.) máte samozřejmě pravdu. Stejné je to i s příslovečným určením příčiny (příčina, účel, podmínka, přípustka). Vzhledem k tomu, že jsou tyto skupiny (kategorie) poměrně rozdílné, jsem chtěl pouze na toto upozornit v případném vysvětlení. Děkuji za vaši předchozí odpověď a také za vaši práci na tomto webu.
Dobrý den, děkuji za zpětnou reakci. Myslím, že máte pravdu, ve vysvětlení by na toto asi mělo být upozorněno. Původně jsem dala „zjednodušený“ model, protože jsem vycházela z toho, že si test budou dělat spíše žáci, kteří s větnými členy teprve začínají, a nechtěla jsem je mást. Ale je pravda, že test budou nejspíše dělat i pokročilejší, kteří by tuto kategorii už znát měli. vysvětlení poupravím.
Děkuji také za milá slova, je to příjemná motivace pro další práci.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.