Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Přímá řeč

Defaultní ikona uživatele
Evilbringer:

Dobrý den,

písi takové literární dílko a mám problém s přímou řečí, respektive s jejím zápisem. Jsem si téměř jist, že jsem jako dítě četl knihy, kde byla zapsána přímá řeč způsobem:

„Hovoří první osoba“

  • „Hovoří druhá osoba.“

„Hovoří první osoba.“

  • „Hovoří druhá osoba.“

A tak dále. Tedy že druhá osoba je zvýrazněna pomlčkou. Přišlo mi to velmi přehledné do dialogů a tak jsem teď tak začal také psát. Ale lidé, co to čtou, jsou většinou podiveni nad tím, jak to písi přímou řeč? Že je to nesmysl…

Mohu se zeptat, zda se takový zápis dá použít, nebo zda bych měl styl upravit, aby byl správně? A jak jej upravit tak, aby zůstaly dialogy přehledné?

Děkuji.


Defaultní ikona uživatele
Evilbringer:

Vidim, že v mém příspěvku se pomlčky nahradily tečkou…


Jana Skřivánková:

Dobrý den, s Vaším dotazem Vám nemohu bohužel poradit, spíše než do češtiny spadá do typografie. Různé příručky českého jazyka řeší, kdy psát uvozovky a jak je psát, ale nikde se nezmiňují u způsobu zápisu v rámci dialogu. Zkuste se zeptat nějakého typografa, ten by měl vědět více informací.


Defaultní ikona uživatele
Evilbringer:

Děkuji za reakci. Nemáte, prosím, nějaký kontakt na někoho takového?

Děkuji.


Jana Skřivánková:

Nemám přímo zkušenost s konzultací, ale informace k tomuto tématu čerpám na těchto stránkách http://www.proofreading.cz/. Je tam i kontakt na autora, snad Vám to pomůže :)


Defaultní ikona uživatele
Evilbringer:

Omlouvám se, že ještě otravuji, ale chtěl bych se zeptat na Vás osobní názor. Kdyby Váš žák napsal takto přímou řeč, opravila byste to jako chybu? Děkuji.


Jana Skřivánková:

Vůbec neotravujete, nebojte. Já osobně jsem v hodně věcech benevolentní a asi bych to úplně neřešila. Rozhodně bych za to třena nesnižovala známku, ale myslím, že hodně záleží na učiteli, jak se k tomu postaví. Někomu by to třeba mohlo vadit.

Nedalo mi to a ještě jsem pátrala po použití pomlček v textu a na stránkách Ústavu pro jazyk český jsem našla zmínku o tom, že „na začátku řádku se píše pomlčka při uvození přímé řeči“. Myslím tedy, že Vaše použití je určitě možné, jen bych zvážila, zda nepoužívat pomlčku na začátku všech řádků s přímou řečí.


Defaultní ikona uživatele
Evilbringer:

Vekmi děkuji.


Jana Skřivánková:

Není vůbec za co.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.