Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Věta jednoduchá nebo souvětí?

Defaultní ikona uživatele
Ihuhu:

Dobrý den, je věta „V létě rádi na jezeře lovíme ryby a plaveme.“ větou jednoduchou nebo souvětím? Četla jsem na ujc odborný článek a problematika několikanásobných přísudků se mi vůbec nezdála jednoduchá. Prosté určení podle podle sloves určitých je asi zjednodušené, navíc v této větě je ještě slovo „rádi“, ke kterému se pojí „lovíme“ a „plaveme“. Prosím moc o váš názor. Děkuji.

Jana Skřivánková:

Dobrý den, u Vašeho příkladu bych se přikláněla k tomu, že se jedná o souvětí.

Rozlišení několikanásobného přísudku v jednoduchém souvětí a rozlišení různých přísudků jako základu souvětí je opravdu velmi složité. Aby byly přísudky považovány za několikanásobné, musí mít slovesa k sobě významově blízko (radujeme se a jásáme), nebo jsou naopak v protikladu (Miminko se směje i pláče). Nebo musí jít o stupňování či zeslabování děje (například zvuk tichl a slábl).

Naopak souvětí bývá, pokud jsou přísudky v jiném než slučovacím poměru (Pospíchá, proto jede autem), nebo musí být všechna slovesa rozvita nějakým větným členem (Pes štěká na kolemjdoucí a hraje si s míčkem).

Ve Vaší větě mají slovesa rozdílný význam, přísudky navíc nejsou rozvity jedním společným větným členem. Proto bych se přikláněla právě k tomu souvětí.

Pokud byste chtěla vypsat všechna pravidla pro rozpoznání souvětí a vícenásobného přísudku ve větě jednoduché, ráda Vám je poskytnut. nechtěla jsem odpovídat příliš obsáhle a zdlouhavě.

Jana Skřivánková:

Aby se jednalo o jednoduchou větu, musela by věta vypadt například takto: v létě rádi chytáme a pečeme ryby.

Jana Skřivánková:

Ještě k tomu rádi… V této větě plní slovo rádi funkci příslovce, nevadí tedy, že se vztahuje na oba přísudky. Aby se jednalo o několikanásobný přísudek, musely by se přísudky vztahovat k jedonmu stejnému způsobovému nebo fázovému sloveso. V takovém případě ale jsou plnovýznamová slovesa v infinitivu (napříkla Maminka musela před Vánoci péct, uklízet a vařit.).

zasam1:

Dobrý den, ve větě:Petr se opatrně otočil a podíval se tam, kde obvykle ležely jeho věci......se jedná o několikanásobný přísudek nebo o souřadné souvětí v poměru slučovacím…Prosím o Váš názor. Děkuji

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

u Vašeho souvětí bych se přikláněla k souřadnému souvětí ve slučovacím poměru. Nejedná se o přívlastky vyjádřené slovesy, která by k sobě měla významově blízko, nejedná se ani o protiklady. Přísudky nejsou ani spojeny stejným větným členem, který by oba rozvíjely. Mrkněte do vysvětlení předešlé věty v tomto diskuzním vláknu, je to podobný případ.

barbar:

Dobrý den Ihuhu je to podle mne souvětí

profík:
:-8

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.