Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

'Chápáme' nebo 'chápeme'?

Milan1236000:

Dobrý den, občas zaslechnu slovo ‚chápáme‘. Ve slovníku českých slov jsem tento tvar slovesa ‚chápat‘ nenašel. Je to snad nějaký zastaralý tvar, který používají někteří staří lidé, nebo je to jen nějaký výmysl?

Děkuji.


Jana Skřivánková:

Dobrý den, obávám se, že přesné dopátrání přesné příčiny je mimo mé znalosti a zkušenosti.

Myslím, že by tvar mohl souviset s tím, že dříve existovalo také slovo chápávati, které vyjadřovalo opakování / násobení děje slovesa chápat. Dlouhé á ve tvaru chápáme by mohl pramenit klidně od něj.

Může se ale jednat o „obyčejně“ chybný tvar slovesa podobně jako například rozkaz přihlašte od slovesa přihlásit. Možná je chyba ovlivněna tím, že infinitiv chápat obsahuje A podobně jako třeba infinitiv běhat. A pokud máme tvar běháme, může vést chybná analogie k vytvoření tvaru chápáme.

Klidně by mohlo jít i o vliv nějakého nářečí, ale jsou to jen dohady nepodložené konkrétními důkazy. Spíš jen obecné připomínky k tomu, jak mohl tvar vzniknout.


Milan1236000:

Děkuji za odpověď.

Přeji hezký zbytek dne. :)

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.