Skousnout nebo zkousnout
Zdravím,
Viděl jsem obě varianty (na internetu), ale ve slovníku jsem našel jen tvar se S. Je tedy správný jen tento tvar se S podle vyjádření SMĚRU DOHROMADY?
Dobrý den, přesně tak, správně je pouze skousnout s předponou S. Když něco skousneme, vyjadřuje to opravdu směr dohromady. U některých slov bohužel dochází k tomu, že je chybný pravopis natolik zažitý, že ho vídáme stejně casto jako ten správný. A pak nejde spoléhat na to, jak často je daná varianta použita
Děkuji moc. Každopádně tady mám aspoň jistotu, že mi vždycky poradíte dobře. Přeji hezký víkend.
Dobrý den. Znamená to tedy, že se píše Skousnout i v připadě, pokud je významem slova něco zvládnout? Děkuju.
Dobrý den,
přesně tak, s předponou S píšeme slovo skousnout i v přeneseném významu, například ve větě Člověk musí umět leccos skousnout = překonat, zvládnout.
Děkuju mnohokrát a přeji více těch, kterým na pravopisu záleží
Paní Skřivánková, lecos se přece píše s dvěma c.
Děkuji za upozornění, pravopis tohoto slova znám, ale asi mi druhé C při psaní na iPadu vypadlo. Jsem ráda, že mám tak pozorné čtenáře, už je to opraveno. Ještě jednou díky.
Dobrý den,prosím,řekněte mi podstatné jméno ke slovu žvýkat a plýtvat.Děkuji.
Dobrý den, žvýkat – žvýkání; plýtvat – plýtvání. Těmto slovům, které se tvoří ze sloves, se říká podstatná jména slovesná.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.