Na rybníce, nebo na rybníku?

Přeji Vám hezký den, Jano!
Mám další gramatický problém: je správně spisovně „na rybníku“
nebo „na rybníce“? (nebo „na účtu“/„na účtě“; další
příklad 6. pádu „o hradu“/„na hradě“) – existuje nějaká
pomůcka, jak rozpoznat správnou koncovku? Moc děkuji a přeji hezké
Velikonoce
Dobrý den, moc se omlouvám, že odepisuji až teď, ale nedostala jsem se během Velikonoc moc na internet.
Teď k Vaší otázce. Vzor hrad má v 6. pádu čísla jednotného varianty hradu i hradě, k určení správné koncovky sice pravidla existují, ale kvůli velkému počtu je poměrně obtížné všechna si zapamatovat. Nejjistější je vždy se podívat na správné psaní do Slovníku spisovné češtiny (internetová verze s celým vyskloňováním slova je k dispozici i na stránkách Ústavu pro jazyk český (prirucka.ujc.cas.cz).
Pokusím se alespoň stručně nastínit některá z těchto pravidel. Podstatná jména skloňovaná podle vzoru hrad se dělí na tři skupiny:
- píšeme u nich koncovku -e/-ě
sem patří slova, která mají ve 2. páde čísla jednotného koncovku -a, např. původem stará frekventovaná slova (např. les, dvůr, oběd, jazyk apod.; bohužel nelze říct, že to vždy na 100% platí u všech slov, můžeme říci měl to na jazyku i v anglickém jazyce) jména měst zakončených na -ov a -ín (např. v Benešově, Kolíně apod.)
- píšeme v nich koncovku -u
tato koncovka převažuje u slov zakončených na hlásky -g, -h, -ch, -k, -r, -d, -t, -n (např. ve stanu, na břehu), neplatí to opět ale u všech slov, pravidla připouštějí psaní v rybníku, rybníce či na papíře i papíru atd.). převládá také u slov zakončených na -l (na kostelu)
- píšeme v nich obě koncovky
Sem patří většina slov zakončených na písmeno -s.
A ještě konkrétně ke slovům, která jste napsala – u účtu jsou správně oba tvary – účtu i účtě, rybník – rybníku i rybníce.
Do komentáře jsem nenapsala všechna pravidla, pokud by byl ale zájem,
určitě je ještě dopíši. Zkusím je vtěsnat i do nějakého článku, ale
obávám se, že vzhledem ke složitosti pravidel nelze všechno úplně
zobecnit
Dotaz byl přesunut do samostatného vlákna, protože nesouvisel s tématem původní diskuze.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.