Pomocný vzor rybník

Dobrý den, můžete mi, prosím, říci něco o podvzoru „rybník“? Zajímalo by mě, zda je možné skloňovat podle něj např. slova roh (v rozích) či svah (na svazích). Děkuji
Dobrý den,
s podvzorem rybník jsem se bohužel nikdy nesetkala, domnívám se však, že jeho použití je totožné s podvzorem zámek (každá učebnice bohužel často používá své vlastní podvzory, na kterých je podle nich výjimka ve skloňování nejlépe vidět). Tento vzor se týká 6. pádu množného čísla, kdy u vzoru hrad máme běžně koncovku -ech (o hradech, o zubech atd.). U podvzoru zámek (pro Vás známého jako rybník) však píšeme koncovku -ích. Často je to u slov, která končí na písmeno CH, kde by zakončení -chech znělo směšně (máme tedy o meších, o vrších, arších atd.). S touto koncovkou se setkáváme také u slov zakončených na -k (máme o dotaznících, na zámcích, o rybnících atd), u zdrobnělin pak bývají správně obě dvě koncovky (máme o kouskách i o kouscích). Často se s ní můžeme setkat také u slov zakončených na H.
Dotaz byl přesunut do samostatného vlákna, protože nesouvisel s tématem původní diskuze.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.