Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Jak naučit dítě rozlišovat slovesný způsob

Defaultní ikona uživatele
Lunar:

Dobrý den, mám takový dotaz, jak nejjednodušeji vysvětlit dítěti, které je v páté třídě – slovesa a jejich způsob – zda se jedná o sloveso rozkazovacího, podmiňovacího nebo oznamovacího způsobu. Děkuji. Moc se mi vaše stránky líbí.

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

možná bych to nebrala přímo popořadě, jak je to v učebnici, ale zkusila bych nejdříve vybrat ten způsob, který se pro dítě nejlépe odlišuje.

Zkusila bych tedy asi nejdříve rozkazovací způsob, protože ten se užívá pouze v 2. osobě (jednotného i množného čísla) a v množném čísle 1. osoby. Takže bych to zkusila přes to, že rozkazovacím způsobem něco někomu rozkazujeme, něco po něm chceme. Zkuste jako příklad použít „rozkaz“ Ukliď si hračky, seď rovně apod., které dítě z běžného života asi dobře zná:) Pokud něco po někom chci, použiji rozkazovací způsob – takto by nějak mohla znít zjednodušená definice rozkazovacího způsobu. Zkuste pak chtít, aby Vám samo nějaké povely, příkazy vytvořilo, třeba i tak, že řeknete: „potřebujeme uklidit, jak bys mi to rozkázal(a)?“ apod.

Až se bude alespoň trošku orientovat v rozkazovacím způsobu, přidejte i oznamovací. Zde stačí říci, že ho používáme, pokud chceme něco oznámit, něco říci. Například chceme oznámit, že už je na stole uklizeno, hračky jsou uklizené apod.

Až bude znát rozdíl mezi oznamovacím a rozkazovacím způsobem, přidejte způsob podmiňovací. Možná bych zkusila zatím ten to způsob zjednodušit na úplné maximum, a to že tento způsob obsahuje nějak by, kdyby, aby apod.

Hlavně zkuste co nejvíce procvičovat, ptejte se u konkrétních vět, jaký způsob v nich je, nechte dítě tvořit i vlastní věty na konkrétní způsob, nebo mu říci větu a dát mu za úkol, aby větu předělalo do konkrétního způsobu.

Jana Skřivánková:

Dotaz byl přesunut do samostatného vlákna, protože nesouvisel s tématem původní diskuze.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.