Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Správné oslovování - pan Vacek a pan Labuť

Defaultní ikona uživatele
calistam:

Dobrý den, chtěla bych se tedy zeptat, když mám podřízeného a ten se jmenuje Vacek, tak ho budu oslovovat pane Vacku? Přijde mi to divné a nejde mi to nějak z pusy. Mohla byste mi to prosím více vysvětlit? A jsem už ze školy delší dobu, když mu budu přidělovat práci, tak to bude pád první – pane Vacek zajeďte do Prahy. Mám pravdu? A taková kuriozitka, můj tatík se jmenuje Labuť, jak jeho správně oslovit a skloňovat? Díky za odpověď.

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

oslovovat bychom měli vždy 5. pádem, oslovování pádem prvním je považováno za tak trochu neslušném hovorové. U jména Vacek tedy určitě pane Vacku. Ve Vašem příkladu s přidělováním práce je lepší použít také pátý pád, tedy pane Vacku, zajeďte do Prahy.

S tím příjmením Labuť je to trošku složitější, protože původně je toto slovo ženského rodu. Používat můžeme oslovovat pane Labuti.

Jana Skřivánková:

Dotaz byl přesunut do samostatného vlákna, protože nesouvisel s tématem původní diskuze.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.