Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Tvar přídavného jména rozvíjejícího více podstatných jmen

Defaultní ikona uživatele
Kala:

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu ohledně jedné věty.

„Obchodní firma, ochranné známky a zeměpisná označení jsou souhrnně označované(á) ja­ko…“

Nevím jestli slovo označované má mít koncovku á nebo é. Zajímalo by mě, co má přednost, pokud se tam sejde množné číslo od středního a ženského rodu a navíc ještě slovo obchodní firma. mockrát předem dekuju

Jana Skřivánková:

Dobrý den, v této větě bych osobně dala přednost trpnému příčestí před přídavným jménem. Věta by pak zněla: Obchodní firma, ochranné známky a zeměpisná označení jsou souhrnně označovány jako… V tomto případě se tvar řídí podobně jako u přísudku v příčestí minulém, proto ta koncovka tvrdé Y. Pokud budete chtít, mohu podrobněji vysvětlit proč, jedná se však o poměrně složitou poučku, tak ji raději nepíši, aby Vás zbytečně nemátla.

Kala:

Mockrát Vám děkuji za rychlou odpověď. Jestli byste byla tak hodná a vysvětlila mi i proč tomu tak je, byl bych velmi rád, protože problém, kdy se střetává více podstastných jmen různých rodů společně s přídavným jménem, řeším ve své diplomové práci na více místech. Chtěl bych se to proto raději sám naučit. Děkuji

Jana Skřivánková:

Pokud potřebujete přehled všech možných kombinací podstatných jmen a vliv na shodu (u sloves či právě u přídavných jmen), tak bych Vám doporučila podívat se do článku prirucka.ujc.cas­.cz/?id=601, je to tam poměrně přehledně popsáno. Jedná se však občas o trošku odbornější výklad, tak snad se tím prokoušete :) Pokud by Vám nebylo cokoliv jasné, určitě napište do komentářů a já Vám ráda odpovím. Ještě k tomu odkazu… jedná se o článek o několikanásobném podmětu, ale podobnou shodu lze aplikovat i na přídavná jména, vyloženě na přídavná jména pravidla snad ani sepsána nejsou.

Kala:

to je super, něco takového jsem potřeboval. Děkuju moc za rady. Je až neuvěřitelné, že se najdou v dnešní době tak ochotní lidé, jako jste vy…

Kala:

Naposled vás vyruším :-) chtěl bych si ověřit, zda jsem to správně pochopil. Vrátil bych se k té původní větě: "Obchodní firma, ochranné známky a zeměpisná označení jsou souhrnně označované(á) jako… ". V případě, že bych nedal přednost trpnému příčestí před přídavným jménem, jaká by byla koncovka? V článku jsem se dočetl, že přednost má rod ženský před rodem středním. Dominantními by tedy měly být ochranné známky a koncovka by se měla řídit podle nich, čili koncovka bude -é?

Jana Skřivánková:

Vůbec nerušíte, od toho tu naše stránky jsou :) Ano, tu poučku chápete naprosto správně, mělo by tam být označované.

Jana Skřivánková:

Diskuze byla přesunut do samostatného vlákna, protože nesouvisela s tématem původní diskuze.

dl:

dl dl dl dl dolo

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.