Psaní velkých/malých písmen v zástupných názvech

Dobrý den, opět jsem u psaní velkých písmen narazil na situace, kdy si
nejsem jistý.
Pokud je oficiální název místa „Společenský dům Reneta“ a v textu
bude jen společenský dům, měl bych už psát malým? Podobně máme Fotoklub
Orlová a Fotoklub Havířov, přičemž v textu stojí „fotokluby z Orlové
a Havířova“..opět bych volil malé písmenko. Je to tak správně? Předem
děkuji.
Dobrý den, pokud byl v textu použit jednou celý název a dále ho chcete používat jen ve zkrácené podobě. Na jeho pravopis panují dva názory:
- je považován za neoficiální název, proto ho píšeme s malým písmenem
- je brán jako zástupný název, který nadále plní funkci vlastního jména a píšeme ho s velkým písmenem.
Příručky uvádějí, že běžnější je psaní s velkým písmenem, protože nás velké písmeno upozorňuje na to, že se nejedná o klasické obecné jméno. Záleží ale i na tom, co se Vám více „líbí“ a jak tyto funkce vnímáte.
U těch fotoklubů bych psala také spíše malé písmeno, vnímala bych ho v tomto kontextu více jako obecné jméno než vlastní.
Jsem ráda, že jste na naše stránky znovu přišel, ráda bych se Vám totiž velice omluvila za chybnou odpověď ohledně Severočecha (viz reakce pod Vaším předchozím dotazem), bohužel jsem Vás nemohla nijak kontaktovat, abych svou odpověď opravila. Ještě jednou se mockrát omlouvám.

Jsem rád, že mám možnost se průběžně ptát na to, co je mi nejasné,
a vždy na dostanu odpověď. Vaše stránky jsou skvělé a dost mi pomáháte,
takže ještě jednou díky
Dotaz byl přesunut do samostatného vlákna, protože nesouvisel s tématem původní diskuze.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.