Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Skloňování slova kolečko

Defaultní ikona uživatele
helena:

Dobry den,

mela bych jeden dotaz ohledne podst. jm. kolecka. Podle ktereho vzoru se sklonuje slovo kolecka? Mela jsem za to, ze podle vzoru mesta. Nejak mi ale nevychazi 6. pad: mestech. Ve vete: Ta zidle je na koleckach. je ale tvar koleckach jediny mozny… na koleckech je prece hloupost :?:

muzete mi poradit?

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

myslela jste si to naprosto správně, podstatné jméno kolečko se opravdu skloňuje podle vzoru město, ale zároveň patří mezi slova, která mají výjimku ve tvaru 6. pádu množného čísla. Některé mluvnice mluví o podvzoru městečko, v jedné jsem dokonce našla podvzor kolečko :)

Jde o to, že slova, která končí na -ko, -go, -ho, -cho, nemají v 6. pádu množného čísla koncovku -ech, ale mají právě koncovku -ách. Pro některá je to jediná správná koncovka (třeba právě kolečko), některá slova mohou mít ještě správnou koncovku -ích (např. o jablkách i jablcích). Slovo kolečko je ale zdrobnělinou a ty mají (samozřejmě pokud jsou rodu středního a končí na výše zmiňované skupiny) koncovku pro 6. pád čísla množného -ách. Jediný správný tvar je tedy na kolečkách.

helena:

diky za rychlou odpoved! :-)

helena:

mela bych jeste jeden dotaz, jak je to se slovem stanovisko? Ve vete: Uvazovali jsme o stanoviskách/sta­noviscích autoru. Jsou obe dve varianty prípustné? A pokud ne, je nejaké pravidlo, podle kterého se muze slovek rídit? Ve Vasí odpovedi jste napsala, ze nekterá slova mohou mít v sestém páde mn. c. obe dve koncovky (-ách, -ích)

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

U slova stanovisko jsou správně obě dvě možnosti – o stanoviskách a stanoviscích.

Celkově se skloňováním podobných jmen je trošku problém, protože existuje hodně pravidel a výjimek, kterými se musíme řídit. Zkusím napsat alespoň některá:

1. Zdrobnělá slova a slova, která končí na -ko, -čko a -tko mají v 6. pádu čísla jednotného koncovku -ách. O očkách, o o kolečkách, o tričkách, o políčkách apod.
  2. Pokud slovo končí na -isko, tak jsou v tomto pádu a čísle správně obě koncovky – ích i ách (do této skupiny patří i Vaše stanovisko plus třeba slovo středisko, ohnisko, letovisko apod.).
  3. Pak je třeba slovo jablko, které sice nemá koncovku -isko, ale i tak má dva tvary – o jablcích i jablkách.

4. Psaní obou variant (tedy koncovky -ách i -ích) nesmíme používat v případech, kdy koncovky liší význam slova. Třeba o políčkách (to políčko) a políčcích (ten políček).

Těch pouček je opravdu spousta, uvedla jsem ty základnější. Pokud by byl zájem, určitě svoji odpověď doplním, myslím si ale, že další výjimky a poučky by akorát motaly hlavu. Nejjistější je tedy, pokud je k tomu možnost, podívat se do nějakého Slovníku spisovné češtiny a ten tvar si ověřit.

Jana Skřivánková:

Diskuze byla přesunuta do samostatného vlákna, protože nesouvisela s tématem původní diskuze.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.