Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Jak skloňovat "kolega"

Defaultní ikona uživatele
Lotham:

Dobrý den,

jsem trochu bezradný, jaký má vzor slovo „kolega“ resp. si nejsem jistý, jaký je správný tvar zejména v 4. a 6. pádu množného čísla?

Stejně tak, předpokládám, že 2. pád j.č. se píše „kolegy“ tj. s „y“ na konci, ale je to spíše pocitové.. Poradíte?

Děkuji.

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

podstatné jméno kolega skloňujeme podle vzoru předseda s výjimkou 6. pádu množného čísla, kde má toto slovo správně tvar (o) kolezích. Tento tvar je dán zakončením 1. pádu na -ga.

Ve 4. pádu množného čísla je pak tvar podle již zmiňovaného vzoru předseda, tedy (vidím) kolegy jako předsedy. Podobně (bez) kolegy jako (bez) předsedy.

Lotham:

Moc děkuji za vysvětlení!

Bohužel ve vašem článku (ani nikde v okolí) jsem tyto rozšířené(?) vzory nenašel – je někde k dispozici jejich přehled?

Ještě pro úplnost – 6. pád mn.č. od předsedy je (o) „předsedách“? Mimochodem, „kolezích“ mi zní naprosto hrozně – právě tento tvar vyprovokoval mou původní otázku…

Jana Skřivánková:

Přímo v přehledu předsedu (a ještě druhý vzor soudce) nemáme, učí se ve školách až později, proto jsem je původně nezařadila, ale nejspíše je do článku pro úplnost ještě doplním. Čeština je ještě záludná v tom, že mnoho vzorů má ještě své podvzory, například vzor hrad má podvzor les, kalich a další. Kompletní přehled nabízejí některé pokročilejší mluvnice (například Příruční mluvnice češtiny), základní podvzory by měla obsahovat ale i školní Stručná mluvnice česká od Havránka a Jedličky. Na internetu bohužel o žádném přehledu nevím, ale určitě je to dobrý námět na článek, zapíšu si ho.

Ne, správný tvar je (o) předsedech. Mně osobně tvar kolezích zní také trochu divně, z toho si nic nedělejte:)

Lotham:

Ještě jednou díky!

Jana Skřivánková:

Diskuze byla přesunuta do samostatného vlákna, protože nesouvisela s tématem původní diskuze.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.