Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Jak skloňovat slovo pyroklastika?

Defaultní ikona uživatele
Míša:

Dobrý den, narazila jsem na tuto stránku při řešení mého problému, právě se skloňováním slova. Píšu bakalářku a v ní se mi objevuje slovo pyroklastika (tuhé částice vulkanického materiálu, které jsou vyvrhovány ze sopky během erupce) a vůbec si nevím rady podle, kterého vzoru bych měla toto slovo skloňovat :-) upřímě řečeno je to pro mě docela oříšek :-D

Předem děkuji za odpověď

Jana Skřivánková:

Dobrý den, pokud jsem dobře pátrala, tak jednotné číslo tohoto slova zní pyroklastikum, pokud by tomu tak bylo, řadíme slova cizího původu zakončená na -um do rodu středního a taková slova skloňujeme podle vzoru město, koncové -um se ve všech pádech (kromě 1., 4. a 5. pádu jednotného čísla) odsouvá (oddělíme ho od slova). Správně by tedy skloňování mělo vypadat takto:

jednotné číslo:

1. pád – pyroklastikum
  2. pád – (bez) pyroklastika
  3. pád – (k) pyroklastiku
  4. pád – pyroklastikum
  5. pád – pyroklastikum
  6. pád – (o) pyroklastiku
  7. pád – (s) pyroklastikem

množné číslo:

1. pád – pyroklastika
  2. pád – (bez) pyroklastik
  3. pád – (k) pyroklastikům
  4. pád – pyroklastika
  5. pád – pyroklastika
  6. pád – (o) pyroklastikách
  7. pád – (s) pyroklastiky

Pozor na 6. pád množného čísla, zde se tvar u všech slov, která mají před koncovým -um hlásku K, používá koncovka -ách (podobně třeba u slov antibiotika či analgetika).

Defaultní ikona uživatele
Míša:

Mockrát děkuji za pomoc a vytrhnutí trnu z paty :)

Přeji hezký den

Jana Skřivánková:

Diskuze byla přesunuta do samostatného vlákna, protože nesouvisela s tématem původní diskuze.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.