Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

čárka v souvětí

Defaultní ikona uživatele
Koldik:

Dobrý den, rád bych se zeptal, pokud bude v následující větě čárka před „s“. Nedaří se mi to vyhledat. Děkuji za čas.

Tuto neobyčejnou moc přisuzovali lidoví vypravěči i věcem(,) s kterými Žižka údajně přišel do styku.

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

ano, v tomto souvětí čárka bude. Odděluje totiž vedlejší větu od hlavní. Jen pozor na předložku s, v tomto případě je kvůli lepší výslovnosti vhodné použít vokalizovanou pdoobu se, tedy se kterými.

Defaultní ikona uživatele
Koldik:

Děkuji za odpověď… můžu mít ale ještě jednu otázku(se připravuji na zítřek, tak toho mám víc). Mám toto souvětí a mám udělat větný rozbor. Můžete mi zkontrolovat, zda mám dobře zapsané druhy vět? Zbytek už dám.

Z pověstí, které si lidé o Žižkovi vyprávěli, je patrný velký obdiv k člověku, jenž se dovedl postavit přesile nepřátel a dokázal je zahnat na zbabělý úprk.

Dle mého je to: 1VH; 2VV; 3VH; 4VV; 5VV. Dají se pak určovat poměry u vět hlavních, když nejsou věty u sebe? Nebo to mám špatně a nejde to?

Ještě jednou děkuji.

Jana Skřivánková:

Pozor, souvětí má pouze 4 věty, ty dvě hlavní jsou vlastně jedna věta rozdělená vedlejší větou na dvě části. V grafu se to znázorňuje jako 1VHa a 1VHb. A čára mezi nimi.

Obecně ale poměry u vět hlavních určujeme i v případě, že je mezi ně vložena vedlejší věta. Ten poměr mezi nimi stále je.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.