Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

U mě doma, nebo u mně doma

Defaultní ikona uživatele
Damichi:

Zdravím, na začátek se chci omluvit za založení vlákna zdánlivě gramaticky primitivní záležitosti, ale dnes jsem byl úplně mimo. Jedná se o to, že jsem vždy byl přesvědčen o psaní mě/mně (skloňování zájmena já). Snad nikdy jsem nepochybil, avšak dnes jsem si na internetu četl článek, kde jsem podle sebe narazil na hrubku. Jednalo se o větu „u mně doma to nejde“. Kde jsem „u mně“ považoval za chybu. Následně jsem ji v komentářích opravil a téměř okamžitě mi bylo odpovězeno od dvou lidí s tím, že tvar „u mně“ je správně. Byl jsem z toho zmatený, tak bych se chtěl zeptat, jak to teda je. Díky :)

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

pravdu máte vy, jedná se o 2. pád a v něm má zájmeno já dva možné tvary: mě a mne (u koho, čeho doma? u mě). Tvar mně odpovídá pouze 3. a 6. pádu, ale u 2. pádu ho rozhodně použít nelze.

Bohužel mám pocit, že v diskuzích se často stává, že ten, který má pravdu a věci rozumí, je v menšině a jeho správný názor je překřičen velkým počtem chybných odpovědí, které se tváří jako pravdivé. U skloňování zájmena já je to dost častý jev.

Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Děkuji za objasnění, už jsem si myslel, že jsem negramota :)

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.