Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Psaní čárky a spojka a

Defaultní ikona uživatele
Tom:

Dobrý den,

zajímalo by mě psaní čárky před „a“ v souvětí. Vím, že čárku píšeme, pokud nejde o poměr slučovací, dále v případě, že stojí na začátku vedlejší věty(která se odděluje čárkou z obou stran),nebo když stojí na začátku hlavní věty hned za větou vedlější. Jak se ale mám zachovat, pokud je za sebou několik vět vedlejších? Například ve věte, kde by byla 1VH,2VV a 3VV..je to tak, že pokud by byla 3VV závislá na 2VV, pak musí být 2VV oddělena čárkami? A v případě, že je mezi 2VV a 3VV souřadný vztah, zaleží jen na poměru mezi větami? Čili máme dvě věty vedlejší, souřadně spojené, a pokud je mezi nimi slučovací poměr, čárku nepíšeme, naopak u poměru např. stupňovacího už tam musí být. Anebo pořád platí fakt, že věta vedlejší musí být z obou stran oddělena čárkou, tudíž i v situaci, kdy jsou v textu dvě věty vedlejší v souřadném spojení a je mezi nimi slučovací poměr, budou tyto věty rozděleny čárkou? Omlouvám se za vyčerpávající otázku :) a předem Vám děkuji za odpověď.


Jana Skřivánková:

Dobrý den,

musím se přiznat, že mi chvíli trvalo než jsem se tím propletencem vztahů prokousala, ale snad jsem dotaz nakonec pochopila správně :) Pokud ne, tak mě případně prosím opravte.

Mezi vedlejšími větami panují stejné vztahy jako mezi větami hlavními, i u vět vedlejších lze vysledovat poměr slučovací, odporovací a další. U vedlejších vět, které jsou spojeny slučovacím výrazem (v našem případě spojkou a) se tedy řídíme běžnými pravidly, jak jsme zvyklí. Vypůjčila jsem si příkladovou větu z jedné příručky, na které to bude hezky vidět: „Nakonec dospěl k názoru, že řidičský průkaz asi už někdo našel a že ho odevzdal policii.“ Je to vlastně stejné jako u věty Řidičský průkaz asi už někdo našel a odevzdal ho policii.

Obecně řečeno pro psaní čárek mezi vedlejšími větami platí úplně stejná pravidla jako u vět hlavních.


Defaultní ikona uživatele
Tom:

Pochopila jsteto správně :)…Děkuji


Defaultní ikona uživatele
Tom:

Dobrý den,

ještě by mě zajímalo u „áčka“ psaní čárky v případě spojení „a hlavně“. Jde o stupňovací poměr, či ne? Nebo snad záleží na konkrétní větě? Např. ve větě „nesměl zapomenout oblečení, mapu a hlavně dýku.“ bych stupňovací poměr neviděl, ale u věty „bylo tam fajn, a hlavně jsme si zazpívali a zatančili“ už ho tak trošku cítím. Je opravdu třeba posoudit každou větu zvlášť? A jak je tomu u spojení „a zejména“? Platí stejné pravidlo? Děkuji :)


Jana Skřivánková:

Dobrý den,

před a hlavně bych čárku nepsala, protože pokud za spojkou a následuje vytýkací částce či zájmeno, čárku před tímto spojením nepíšeme. Před a zejména bych také čárku nepsala.


Defaultní ikona uživatele
Tom:

Dobrý den,

je věta „Navazuje na loňský velmi úspěšný rok.“ správně? Váhám, jestli nenapsat čárku před velmi. Je to sice přívlastek post. rozvíjející, ale asi kvůli tomu „velmi“ se mi to bez čárky nelíbí :D Děkuji.


Jana Skřivánková:

Dobrý den,

jak píšete, jedná se o postupně rozvíjející přívlastek, čárku bych tedy nepsala.


Defaultní ikona uživatele
Tom:

Dobrý den, 8-)

dneska bych se rád zeptal na vysvětlovací poměr u spojky a..ve větě „odpověz co nejrychleji, a to do tří dnů“ je to jasné, ale co kdyz mám větu „jsme si rovni, a to jak v právech, tak v povinnostech“? Je tam čárka správně? Potom nevím, jestli psát čárku ve větě: „I přes značný úbytek členů(,) bych osobně hodnotil naši práci kladně.“ A nakonec :D čárka ve větě: „Nejsme profesionálové(,) a podle toho to vypadalo“. Děkuji za pomoc :idea: :-)


Jana Skřivánková:

Dobrý den,

V 1. větě (jsme si rovni…) bych čárku psala, jedná se o již zmiňovaný vysvětlovací poměr, doplňuje nám, v čem všem jsme si rovni.

V 2. větě bych čárku vynechala.

U 3. věty trochu váhám, ale spíše bych se přikláněla k variantě bez čárky, více mi tam asi sedí slučovací poměr než vysvětlovací. Slovo to bych brala jako odkaz na nějakou práci či situaci, ne jako součást spojení a to.


Jana Skřivánková:

Diskuze byla přesunuta do samostatného vlákna, protože nesouvisela s původním tématem diskuze.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.