Psaní čárek před spojením s infinitivem

Dobrý den, mám ještě poslední dotaz. Jsou tedy obě varianty těchto dvou vět správně?
Nevím, jak umýt ta špinavá okna. / Nevím jak umýt ta špinavá okna.
Nevím, jak to udělat. / Nevím jak to udělat.
Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,
tyto věty se od předtím uvedených vět liší, řídíme se u nich tedy jinými pravidly pro psaní čárek. Obecně platí, že pokud zastupuje infinitivní konstrukce vedlejší větu připojenou spojovacím výrazem, píšeme ve větě čárku. Pak jsou různé výjimky, ve kterých není nenapsání čárky bráno jako chybné. Jedním z nich je, pokud není spojovací výraz v těsné blízkosti infinitivu. To platilo pro předtím uvedenou větu, neplatí to ale pro věty uvedené v tomto příspěvku. V první větě spojovací výraz a infinitiv spolu přímo sousedí (jak umýt), v druhém případě je mezi ně vložen jen ukazovací zájmeno. Navíc se jedna o typické vedlejší věty předmětné a u těch se velice často čárka píše. V obou těchto větách bych se tedy rozhodně přikláněla k tomu čárku napsat.
U věty s letem v balónu se infinitivní konstrukce pojila se slovesem být a s ním tvoří tyto konstrukce poměrně těsný svazek, ve kterém zpravidla čárku nepíšeme. Tady nic takového není.
Pravidla pro psaní a nepsaní čárek ve spojení s infinitivem je dost složité, vždy záleží na konkrétní větě, postavení spojovacího výrazu, délce a rozvinutosti infinitivní konstrukce. Předtím uvedená pravidla se vztahovala na konkrétní věty z dotazu, ale aplikovat je na všechny typy vět s infinitivem nelze.
Dotaz byl přesunut do samostatného vlákna, protože nesouvisel s původním tématem diskuze.

Me by zajimalo, ktera z techto 2 vet je spravne, je to reakce na vetu „Dneska nemuzu jit, odvezli mi tatku do spitalu“
Ja vim, Petr mi to rikal a co se mu stalo? Ja vim, Petr mi to rikal, a co se mu stalo?
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.