Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

No (,) hlavně...

Defaultní ikona uživatele
Martin:

Dobrý den, jak je to prosím s částkou mezi „No“ a „hlavně“? Např. „No (,) hlavně že to tak bude.“ Podle mě by se měla psát, oddělení citoslovce. Děkuji :)

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

pozor, slovo no není citoslovce, ale částice (uvozuje větu a dává jí určitý nádech, záměr mluvčího). Pravidla pro psaní čárek u částic jsou poměrně nejednotná, většinou se píše čárka u částic s tzv. kontaktovou funkcí (například Půjdeš s námi, že ano? Ale co, však to nějak zvládneme.). Většinou oddělujeme také částice, které stojí na konci věty (například Není tady, bohužel).

Pokud ale stojí částice takto na začátku věty a v tomto znění, tak bych se přikláněla k psaní bez čárky, tedy: No hlavně že to tak bude.

Dívala jsem se ještě do slovníků a v příkladových větách nebyla nikdy samostatně stojící částice no oddělena čárkou. Ve spojení s jinými výrazy by mohlo k oddělení ale dojít (například No tě pic, to zas bude kravál).

A ještě jedno upozornění na závěr, částice no je hovorová.

Martin:

Jano, děkuji. Ano, je mi jasní, že „no“ je hovorové. A v případě věty „No (,) a je to tak.“ by se čárka napsala, že? Přiznám se, že asi čárky píši spíš víc, než by se mělo. :)

Jana Skřivánková:

Myslím, že psát více čárek je rozhodně menší prohřešek než nepsat čárky vůbec :) U té druhé věty bych se přikláněla k tomu čárku také nepsat, myslím, že i tady částice tvoří jeden celek se zbytkem věty.

Částici bychom teoreticky čárkou oddělit mohli, pokud bychom ji chtěli zdůraznit, vypíchnout z věty. Těto problematice se říká aktuální členění věty. Oddělení čárkou slouží jako zdůraznění konkrétního slova, jeho významu.

Obecně ale pravidla mluví spíše pro nenapsání čárky. I kvůli té spojce a mi přijde celek poměrně propojený a svázaný. Něco jiného by bylo třeba napsat Inu, hezky jste si to tady zařídili, ale k tomu no mi to úplně nesedí.

Martin:

Já to spíše beru podle toho, jak vyslovujeme – zda je mezi slovy menší odmlka. Tak ještě poslední příklad: „Ano, je to tak.“ nebo „Ano, máte pravdu.“ To už je doufám s čárkou. :)

Jana Skřivánková:

Ano, to už s čárkou je :) Ono hodně záleží právě na tom, jakou částici zrovna v té větě máme a jakou plní funkci. Tu odmlku teoreticky čárkou naznačit můžeme, ale to by pak vyjadřovalo spíše dlouhou pauzu (delší než běžně mezi slovy děláme), takovou funkci mohou plnit i tři tečky (No…a je to tak). Ale v běžném psaní (pokud opravdu nechceme dát důraz na pauzu) bych se přikláněla k psaní bez interpunkčního znaménka.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.