Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Poslední změny na pc, které by s tím mohli/y souviset?

Defaultní ikona uživatele
fsa:

Jaké i/y bude u mohli/y ? u Věty Poslední změny na pc, které by s tím mohli souviset?

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

správně je mohly souviset s tvrdým Y. Podmět věty je zájmeno které zastupující slovo problémy z předešlé věty.

fsa:

Takže, když bude – Prohlížeč? OS? Poslední změny na pc, které by s tím mohli souviset? Tak bude mohly tvrdé y ?

Jana Skřivánková:

Přiznám se, že jsem trošku zmatená :) Pokud byste před otázku vložil i ta dvě doplnění, byl by podmět věty stejný a napsali bychom opět mohly s tvrdým Y.

Ale nevím, zda jsem otázku pochopila správně.

fsa:

Jak by vypadala věta s měkký i , když zachováte (Takže, když bude – Prohlížeč? OS? Poslední změny na pc, které by s tím mohli souviset) ?

Doposud jsem myslel, že se i/y určuje podle ( změny) .

Jana Skřivánková:

Koukám, že jsem se v odpovědi přepsala, má tam samozřejmě být, že zájmeno které zastpuje slovo změny, ne problémy. Moc se omlouvám za zmatky, zaměnila jsem slova.

Aby měla věta měkké I v přísudku, musela by vedlejší věta rozvíjet slovo v mužském životném rodu, napříkla cestujíci, kteří si zakoupili místenku.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.