Psaní čárek v souvětí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, která z těchto vět je správně: Ten obraz je hezký a není to jen můj názor. Ten obraz je hezký, a není to jen můj názor. Dále by mě zajímalo, jestli jsou správně tyto věty:
Zajímalo by mě, jaké to je, letět balónem. (zda se před letět píše
čárka, nebo ne) Myslím, že jo. (zda se před že píše čárka, když za
čárkou není sloveso) Děkuji za odpověď
Dobrý den,
u první věty je správně první možnost, ke psaní čárky není v tomto případě žádný důvod.
V druhé větě jsou možné oba dva způsoby psaní (tedy s čárkou i bez čárky). pokud je infinitiv uvozen zájmenem, píšeme před ním čárku. Pokud ale není zájmeno v těsné blízkosti infinitivu , objevuje se často psaní právě bez čárky. Navíc není spojení s infinitivem příliš rozvito a v takovém případě čárku také psát nemusíme.
Pokud jde o třetí větu, zde bych se řídila pravidlem, že pokud vynecháme z vedlejší věty sloveso je tento celek považován i nadále za větu. Obzvlášť v případě, kdy je zachováno připojení nějakým spojovacím výrazem (v tomto případě spojovacím výrazem že).Pokud ale není připojený celek nějakým více rozvit, můžeme čárku vynechat. Psaní čárek v těchto případech kolísá a psaní bez čárky není považováno za nesprávné.
Dotaz byl přesunut do samostatného vlákna, protože nesouvisel s původním tématem diskuze.

Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat jak se pozná hlavní a vedlejší věta v souvětí?
Dobrý den,
hlavní věta není závislá na jiné větě, může stat samostatně.
Vedlejší věta je závislá na jiné větě a je uvozena nějakým spojovacím výrazem (podřadící spojkou, vztažným zájmenem apod.). Vedlejší věta vyjadřuje vlastně nějaký větný člen řídící věty, můžeme ji i větným členem nahradit. Podle toho, jaký větný člen vyjadřuje, určujeme její druh. Vedlejší věty nemohou stát samostatně, protože jsou závislé na jiné větě. Řídila bych se hodně právě tou samostatností.
V konkrétním souvětí je důležité si všímat vztahů mezi větami, která věta na které závisí, čím je připojena, co vyjadřuje. Podoba vedlejších vět je často ustálená, po určitém cviku to jde vždy lépe než na začátku. Nebojte se používat i intuici, říct si, co Vám k té konkrétní větě sedí, co souvětí vyjadřuje, která věta navazuje na kterou, co s čím souvisí. Pomoci nám mohou i spojky, v takovém případě ale musíme bezpečně vědět, které spojky jsou souřadné a které podřadné. Navíc na spojky nelze vždy spoléhat.
Příště prosím kvůli lepší přehlednosti poradny založte pro nový dotaz nové vlákno, děkuji.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.