Strhnout/ztrhnout

ztrhnout\ strhnout pracovní hodiny.
Dobrý den,
píšeme strhnout s předponou S, pokud někomu strhneme hodiny, tak mu je ubereme, srazíme. Jedná se tedy o vyjádření směru z povrchu pryč.

Pravidla psaní předpon s- nebo z- celkem chápu (změna stavu, směr shora dolů, s povrchu pryč), ale i tak jsem narazil na oříšek: píšeme scouvat nebo zcouvat??? děkuji za pokud možno rychlou odpověď

Mimochodem – jde-li o vyjádření směru s povrchu pryč, a něco je NA tom povrchu, nikoli UVNITŘ povrchu, neměla by být i předložka S (s povrchu pryč / shora dolů) a nikoli Z (zevnitř z povrchu ven) ?? A když už jsme u toho, nikdy jsem nepochopil, proč je „kdo S koho“, když jde o to, kdo ZE dvou nebo Z více (Z několika) soupeřů či účastníků se stane vítězem… Pokud je „kdo s koho“, proč tedy není „kdo s vás to byl?“ …?

Prosím, reaguje tady někdo??? Děkuji!

Prosím, reaguje tady někdo??? Děkuji!
Dobrý den gasi,
každý nemáme čas sledovat nové příspěvky v tomto fóru.
Vezmu to popořadě.
Pravidla psaní předpon s- nebo z- celkem chápu (změna stavu, směr shora dolů, s povrchu pryč), ale i tak jsem narazil na oříšek: píšeme scouvat nebo zcouvat??? děkuji za pokud možno rychlou odpověď
Tady, se přiznám, si nejsem jistý. Ve slovnících jsem také nic nenašel, ale podle nejmenovaného (důvěryhodného) zdroje by měl být správně tvar scouvat. Ale na opravdu správnou odpověď si budeme muset počkat na paní Janu Skřivánkovou.
Mimochodem – jde-li o vyjádření směru s povrchu pryč, a něco je NA tom povrchu, nikoli UVNITŘ povrchu, neměla by být i předložka S (s povrchu pryč / shora dolů) a nikoli Z (zevnitř z povrchu ven) ?? A když už jsme u toho, nikdy jsem nepochopil, proč je „kdo S koho“, když jde o to, kdo ZE dvou nebo Z více (Z několika) soupeřů či účastníků se stane vítězem… Pokud je „kdo s koho“, proč tedy není „kdo s vás to byl?“ …?
- „ s povrchu pryč“ – píše se z povrchu pryč.
- přesně jak píšete: – pokud je směr shora dolů / z povrchu pryč ► s
- Tvar „kdo s koho“ je zastaralý, zachoval se a používá se i dnes. Ostatní tvary (např. „kdo z vás“) se píšou se z.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.