Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Tip X typ

Komentáře k článku: Tip X typ

Defaultní ikona uživatele
já:

Mockrát díky… zrovna toto jsem potřeboval…díky.. :-D

Jarda:

zcela stejná potřeba. díky

Adam:

I já děkuji, téměř vždy, když si nejsem jistý, jak se co píše zde najdu odpoveď :-)

Lenka:

I já moc děkuji!!!!!

1777:

janička je hodná

tohle mi vrtalo dlouho hlavou, jaké i y to má vlastně být a dneska jsem zjistil, že je možné oboje, podle významu…je to tu úžasný, přehledný, moc díky

Kolemjdoucí:

natypovat

Ještš se občas můžeme potkat se slovesem (na)typovat. Je to anglicismus; „to type“ v angličtině znamená „napsat na klávesnici“. Psací stroj je totiž typewriter, ten „type“ je klapka s jedním písmenem. Sice mi to rve uši, ale když to někde vidím s měkkým, mám tendenci to opravovat na ypsilon.

Jana Skřivánková:

Re: natypovat

Dobrý den,
sloveso (na)typovat nepatří mezi příliš rozšířená slova, jeho užití, dle mého názoru, je velmi úzce vymezeno na určitou skupinu lidí. Každopádně toto slovo není v současnosti kodifikováno, jeho pravopis v podstatě nepodléhá prozatím žádným pravidlům. Podobně je tomu u všech novotvarů, ať už vytvořených ze slov jiného jazyka nebo na základě jiných postupů. Sloveso natypovat má „tu výhodu“, že je odvozeno od anglického type, jak jste sám/sama v komentáři poznamenal(a), takže jeho podoba, pokud jde o y/i, je v podstatě již dána. Nicméně si nemyslím, že by toto slovo mělo být v článku zahrnuto, protože ještě nelze určit, zda se toto slovo do češtiny vůbec nějakým stylem začlení, zda nebude během několika týdnů či měsíců nahrazeno zase nějakým jiným výrazem. Momentálně se jedná spíše o hovorový výraz (podobné je to například u slovesa vygooglit, od názvu amerického vyhledávače Google). Až časem se ukáže, zda se usadí v systému českého jazyka a na jakém místě.

Martin:

Re: Re: natypovat

Teď mě ještě napadlo podobné slovo a to Čunkovat.

HRAVJE:

:idea: děkuji

exgergino:

Re: Re: natypovat

Paní Skřivánková, slovo typ není z angličtiny, jak milně uvádíte, neboť v angličtině je slovo tip, a to má několik významů, mimo jiné i ten tip, rada.
Slovo typ pochází z latiny(typus)a řečtiny(typos)
Když už tak si to můžete „vygůglovat“(vy­googlit)

Jana Skřivánková:

Re: Re: Re: natypovat

Dobrý den,
nikde neuvádím, že slovo typ pochází z angličtiny, nejspíše jste moji odpověď špatně pochopil(a).

Jinak původ slova rozhodně doporučuji vyhledávat v etymologickém slovníku, nikoli v internetovém vyhledávači.

Jiří Vaněk:

Děkuji

Moc Vám děkuji za článek! :-)

Kubová:

Jak se píší slova vytipovat,vyty­povat? Děkuji!

Milan1236000:

Dobrý den paní Kubová,

jen ve zkratce:

• tip = odhad
  • typ = druh

Slovo vytipovat je od slova odhadnout ► i.

Léna:

DObrý den, prosím, když píši, že potřebuji tip/typ na dárek, jsem bezradná. Nakonec jsem napsala tip a bojím se, že je to špatně.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.