Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Slovesný vid (dokonavá a nedokonavá slovesa)

Komentáře k článku: Slovesný vid (dokonavá a nedokonavá slovesa)

Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Dobrý den, mám otázku ohledně slovesa „omezit“, „schoulit se“ apod. V učebnici 4.třídy ZŠ jsou tato slovesa ve větě „Omezí příjem potravy přes zimu.“ a „Schoulí se do klubíčka.“ určena jako slovesa v přítomném čase. Trochu v tom mám zmatek, protože sloveso „schoulím se“ evokuje budoucí čas, zároveň ale když řeknu „Každou noc se schoulím…“ vyjadřuji tím přítomný čas? Znamená to tedy, že u těchto sloves je přítomný čas tvarem slovesa stejný jako budoucí a záleží jen na kontextu, v jakém je sloveso použito? Děkuji za odpověď, Ivana


Jana Skřivánková:

Dobrý den,

Obě slovesa patří mezi dokonavá, ani jedno z nich tedy nemůže vyjadřovat přítomný čas. Dokonavá slovesa vyjadřují jen děj, který už se stal (čas minulý), nebo se teprve stane (čas budoucí). Řekla bych tedy, že mají v učebnici chybu. Věta se slovesem omezit nám jasně říká, že se děj stane teprve až v zimě, že nastane až v určitou dobu. To samé u věty se schoulit se, děj bude dokončen až v budoucnosti, až potom, co domluvím, to schoulení bude dokončeno, jedná se tedy opět o budoucí čas.

Vaše věta patří také do budoucího času, jedná se ale o takový specifický případ. U každého slovesného času lze rozlišit ještě aktuálnost a naktuálnost, věty, které označují opakované děje v budoucnosti patří právě do té neaktuálnosti. Tyto formy budoucího času se ale učí až na vysoké škole, žáci se s nimi běžně nesetkávájí. Každopádně se ale jedná o budoucí čas.


Defaultní ikona uživatele
Ifča:

Dobrý den, moc vám děkuji za odpověď, během včerejšího odpoledne jsem o tom stále přemýšlela a nakonec jsem ke stejnému závěru došla také. Tedy schoulit se je dokonavé a nemůže mít přít. čas, ale „choulit se“ je nedokonavé a pro přítomný čas by tam muselo být uvedeno „choulím se“ a „omezuji“. Jen syn se teď netěší, jestli bude muset ve škole vysvětlovat a obhajovat, proč má úkol udělaný jinak, než je to v učebnici :-) Hezký víkend a ještě jednou moc děkuji za odpověď. Ivana


Jana Skřivánková:

Přesně tak. Syna chápu, je nepříjemné se takto dohadovat, snad se vše v klid vyřeší. Je škoda, když učebnice obsahují chyby.


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Měl bych dotaz ke slovesům, která uvádíte jako dokonavá – a tedy nemající přítomný čas – co je za čas je tedy dohrává, přichází, zalézá, usíná? Díky Jan


Milan1236000:

Dobrý den,

asi nejjednodušeji bych to vysvětlil tak, že tyto slovesa (dohrát, přijít, …) jsou dokonavá, ale snadno z nich lze vytvořit nedokonavá přidáním přípony:

  • dohrát ► dohrávat
  • přijít ► přicházet
  • zalézt ► zalézat
  • usnout ► usínat

Samozřejmě lze i z nedokonavých sloves vytvořit dokonavá přidáním předpony:

  • hrát ► dohrát
  • jít ► přijít
  • lézt ► zalézt

Defaultní ikona uživatele
kkt:

:-) např:skočit co je to ?

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.