Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Jak se naučit rozlišovat slovní druhy

Defaultní ikona uživatele
kacka:

dobrý den,nejdou mi moc slovní druhy a potřebuji se je doučit nevím jak na to poradte.díky nashledanou


Jana Skřivánková:

Dobrý den,

u slovních druhů je důležité uvědomit si několik věcí:

  1. Každý slovní druh něco vyjadřuje, označuje (podstatná jména například pojmenovávají věci, osoby, zvířata, jevy apod., přídavná jména zase vyjadřují vlastnosti a přivlastňují osobám, spojka vyjadřuje vztah mezi větnými členy či větami atd. U každého slovního druhu se tedy musíme naučit, co označuje, zkuste se podívat i na příklady a pokuste se je pochopit (proč je zrovna tohle slovo uvedeno jako příklad, co přesně vyjadřuje – třeba u podstatných jmen, zda jde o osobu, zvíře, věc apod.).
  2. Jednotlivé slovní druhy zároveň mají nějaké postavení ve větě: přídavné jméno rozvíjí nejčastěji podstatné jméno (například červené jablko – přídavné jméno rozvíjí jablko, říká nám, jaké to jablko je). Někdy nám i tato informace může pomoci při určování slovního druhu.
  3. Slovní druhy jsou rozděleny na ohebné a neohebné. Někdy pomůže nejdříve určit, zda je dané slovo ohebné, nebo ne a podle toho pak vybírat z příslušných slovních druhů.
  4. Cvik je polovina úspěchu – zkuste co nejvíce určovat slovní druhy, najděte si nějaká cvičení, zkoušejte si slovní druhy určovat i ve větách z novin či knížky. Svoje řešení si můžete kontrolovat podle slovníku (třeba Slovník spisovné češtiny uvádí u jednotlivých slov i slovní druhy a příkladová spojení), případně se můžete ptát i na našich stránkách, pokud narazíte na něco těžkého).
  5. Záleží také hodně na tom, zda Vám dělá problém zapamatovat si, co který slovní druh vyjadřuje (tedy vlastně teorie), nebo na základě této znalosti správně přiřadit slovo k slovnímu druhu (tedy praxe).

Ze všeho nejdříve je ale určitě potřeba vědět, co který slovní druh vyjadřuje, bez toho se člověk nepohne. Zkuste si při určování druhů nechat před sebou stručné charakteristiky jednotlivých slovních druhů a určovat podle nich a až později je třeba schovat a zkoušet to bez pomůcky.


Jana Skřivánková:

Dotaz byl přesunut do samostatného vlákna, protože nesouvisel s tématem původní diskuze.


Defaultní ikona uživatele
nataška:

dobrý den nejdou<3 mi moc slovní druhy poradí;-)te mi prosím díky naschle(spt)

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.